Zo gaat Apple Silicon de smartwatches veranderen
Tijdens Apple’s ontwikkelaarsconferentie van dit jaar, de WWDC 2020, kondigde Apple aan dat ze vanaf eind 2020 de eerste Macs zouden gaan uitbrengen met hun eigen processors. Niet langer zouden ze gebruik gaan maken van de Intel-processors. Dit kwam voor sommigen als een verrassing en andere zagen het al langer aankomen. Want Apple gebruikt natuurlijk al een tijdje zijn eigen processors. Apple gebruikt deze al in de iPhone en iPad, in de AirPods en ook in zijn smartwatch de Apple Watch. Maar wat is het dan precies, zo’n Apple Silicon-chip? En wat voor gevolgen gaat de chip hebben voor andere productcategorieën, zoals de smartwatch?
Lees verder na de advertentie
System-on-a-chip
De technische benaming voor deze ‘chips’ is SOC. Dit is een afkorting voor ‘System-on-a-chip’. Hierbij bestaat het hele computersysteem uit één enkele chip. Op de chip zit de microcontroller, het geheugen, de klok, externe interfaces en het energiebeheer. Dit wordt weer aangestuurd door een firmware die Apple ook in huis maakt. Dit concept bestaat al langere tijd en veel smartphones zijn vanuit deze architectuur ontwikkeld. De technologische sprongen die daarin gemaakt zijn, hebben ervoor gezorgd dat onze technische apparaten kleiner en dunner werden.
Energiezuiniger
kooptip
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Een mooi bijkomstigheid is ook dat een apparaat veel langer mee gaat op de accu. Dat maakt zo’n SOC bij uitstek geschikt voor smartwatches. Een horloge wil je immers niet continu aan het infuus hangen om op te laden. Een lange accuduur is een must. Fabrikanten weten dit ook en gebruiken hiervoor uiteraard een SOC. Bijvoorbeeld de fabrikant Garmin. Een Garmin smartwatch dames maakt gebruik van dezelfde architectuur als Apple, en uiteraard is er ook een SOC in terug te vinden. En afhankelijk van de functionaliteit van de smartwatch of hoelang de smartwatch moet meegaan op een volle lading, kan het uiterlijk erop worden aangepast.
Een smartwatch van Garmin heeft een compleet andere insteek en ontwerp dan een Apple Watch. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid voor solar charging, opladen met zonne-energie.
Ontwikkelingen voor de hele industrie
De ontwikkelingen van Apple Silicon zal invloed hebben op veel apparaten in de industrie. En het betreft niet alleen computers. Door de snelheid en kracht die Apple in hun Apple Silicon-chip weet te stoppen, is het geen gek idee dat de smartphone straks een overbodig product wordt. De chips zullen steeds kleiner, krachtiger en zuiniger worden. Het moment dat je de complete functionaliteit van een smartphone om je pols kunt dragen is weer een stukje dichterbij. Het is slechts een kwestie van tijd. Dat maakt de introductie van Apple Silicon een gebeurtenis die voor een golf van verandering zal zorgen.
Praat mee
0