Werknemers kunnen een zakelijke iPad krijgen zonder dat de werkgever daar loonheffing over hoeft te betalen. Dat heeft de rechter bepaald in een geschil tussen RTL en de Belastingdienst. De rechtszaak was door RTL aangespannen omdat het bedrijf een naheffing moest betalen over honderden iPads die aan werknemers waren verstrekt.
Geen computer maar een communicatiemiddel
De Belastingdienst stelde dat tablets vergelijkbaar waren met computers en dat daarom loonheffing moest worden ingehouden. In een eerdere zaak werd de Belastingdienst in het gelijk gesteld, maar in hoger beroep oordeelt het Gerechtshof nu dat een iPad geen computer is, maar een communicatiemiddel. Volgens de rechter heeft de iPad beperkingen voor het schrijven van langere teksten:
‘Het touchscreen – zodra daarop het toetsenbord verschijnt – en invoermogelijkheden van de iPad zijn naar het oordeel van het hof dusdanig beperkt in vergelijking met desktop-pc’s en laptop-computers dat de iPad niet als een computer kan worden aangemerkt. Omdat de beperkingen zich niet of nauwelijks voordoen bij de mobiele communicatie, sms, e-mail of internetgebruik is sprake van een communicatiemiddel.’
kooptipDe iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!
Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen
Voorwaarden voor belastingvrije iPad
Dankzij de uitspraak kunnen werkgevers onder bepaalde voorwaarden een iPad belastingvrij verstrekken. De iPad moet in dat geval voor minimaal 10% zakelijk gebruikt worden, net als een mobiele telefoon. Voor computers en laptops geldt het omgekeerde: deze apparaten moeten voor minimaal 90% zakelijk gebruikt worden om vrij van loonheffing gesteld te worden.
Overigens wordt de regeling volgend jaar op de schop genomen. De eis voor 90% zakelijk gebruik van laptops, tablets en smartphones in de werkkostenregeling komt dan te vervallen. OR Select meldt: ‘Vanaf 1 januari is de enige eis dat het voor werknemers noodzakelijk is dat zij deze spullen voor hun werk hebben.’ Daar staat echter tegenover dat het maximale bedrag voor onbelaste extra’s wordt teruggebracht naar 1,2% van de fiscale loonsom.
Praat mee!