Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws

Kindvriendelijke YouTube Kids begin 2019 beschikbaar in Nederland

Auteur: Koen van Ekeren
1 reacties
YouTube Kids Nederland


Lees verder na de advertentie

Begin volgend jaar komt de kindvriendelijke versie van YouTube naar Nederland, zo bevestigt woordvoerder Rachid Finge in een Tweet. De app voorkomt dat kinderen gewelddadige of andere ongeschikte video’s te zien krijgen. Bovendien biedt het ouders allerlei functies voor ouderlijk toezicht.

YouTube Kids Nederland

Google lanceerde YouTube Kids in 2015 voor het eerst in de Verenigde Staten. Inmiddels is het platform al in tientallen landen beschikbaar. Algoritmes, feedback van gebruikers en menselijke beoordelaars moeten ervoor zorgen dat de videocontent gezinsvriendelijk blijft.

Dat lukt echter niet altijd. Het komt nogal wel eens voor dat er ongepaste video’s doorheen glippen, iets wat al regelmatig tot controverse leidde. Jonge kijkers werden bijvoorbeeld blootgesteld aan video’s met geweld, seks of grove taal. Eerder gaf YouTube al aan te werken aan dit probleem.


kooptip

Voor meer veiligheid kun je in YouTube Kids een optie inschakelen waarbij er alleen content te zien is die door een team van YouTube is goedgekeurd. Bovendien kan de app door ouders worden gebruikt om tijdlimieten in te stellen. Ze stel je bijvoorbeeld in dat je kind maximaal één uur per dag naar filmpjes mag kijken, daarna sluit de app automatisch af. Ook is het mogelijk om bepaalde kanalen te blokkeren, of de zoekfunctie uit te schakelen.

Kijkwijzer

Eerder deze week pleitte het CDA voor een kijkwijzer voor YouTube. Icoontjes zouden dan – net zoals bij tv – duidelijk moeten maken of de video geweld, seks, grof taalgebruik of angst bevat. De symbolen zouden continu in beeld moeten blijven, zodat ouders meteen zien of de video wel geschikt is voor hun kind.

Dit lijkt lastig te realiseren, aangezien er iedere seconde een uur aan video op YouTube wordt gezet. Google heeft dan ook aangegeven geen heil te zien in het plan. Het invoeren van de Kijkwijzer zou onmogelijk zijn, maar het bedrijf werkt wel aan andere maatregelen om het videoplatform veiliger te maken voor kinderen.