WWDC-keynote 2020 officieel op 22 juni – dit kun je verwachten
Dit jaar is alles anders. Apple’s ontwikkelaarsconferentie WWDC vindt niet ‘live’ in San Jose, Californië plaats, maar uitsluitend online met meer dan honderd sessies. Nu heeft Apple in een mail naar ontwikkelaars wat meer details over het programma bekendgemaakt. Het belangrijkste? Op 22 juni, 19 uur Nederlandse tijd is er de grote WWDC-keynote 2020 ,waarin Apple alle nieuwigheden rondom zijn besturingssystemen en producten gaat presenteren. We zijn heel benieuwd of Tim Cook voor een lege zaal gaat staan of dat er een speciale setting komt. Misschien gaat hij de keynote ook vanuit zijn woonkamer doen? We zullen er dit jaar niet raar van opkijken.
Daarover gesproken: dit jaar is er natuurlijk niet álles anders. Want wij doen op de avond live verslag van de keynote en duiden al het nieuws – hier op onze site.
Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom de WWDC? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
kooptip
De iPhone 16 Plus nu met €100 inruilbonus!
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Wat verwachten we van de WWDC-keynote 2020
Nieuwe besturingssystemen, dit jaar iOS 14 en macOS 10.16, zijn een vaste prik tijdens de WWDC-keynote. Volgens de laatste geruchten staan de grootste (interne) veranderingen op macOS te wachten. Zo zou Apple ermee bezig zijn om macOS op de chips uit de iPhone te laten draaien. Dat moet zorgen voor dezelfde of snellere prestaties, maar met een veel lager energieverbruik. Uiteraard werkt dat dan alleen op nieuwe Mac’s met zo’n ARM-processor van Apple. Het klinkt in eerste instantie als een kleine verandering, maar vergis je niet: hiervoor moet heel macOS en alle programma’s worden herschreven. Daarnaast verwachten we voor macOS daarom vooral detailverbeteringen. Apple zal zich vooral focussen op de nieuwe processors.
Veranderingen iOS 14
Voor iOS 14 verwachten we daarentegen wel een aantal grote nieuwe functies. Zo gaat Apple widgets op het beginscherm integreren en wordt het eindelijk mogelijk om standaard-apps te bepalen (bijvoorbeeld Outlook als standaard mail-app in plaats van Mail, of Chrome in plaats van Safari als browser). Een nieuwe app staat ook op de planning. Deze heeft nu nog de codenaam ‘Gobi’ en moet een toegewijde app voor speciale Apple QR-codes zijn. Bij winkels als Apple en Starbucks zou je deze codes kunnen scannen om meer informatie te krijgen over bepaalde producten. Ten slotte lijkt Berichten een grote update te krijgen, om het beter tegen alle functies van WhatsApp en Telegram op te nemen.
Nieuwe producten
Wellicht zien we ook een aantal nieuwe producten tijdens de keynote. We horen al langer geruchten dat een nieuwe goedkope iPad (Air?) in de maak is. Deze zou tijdens de WWDC zijn debuut kunnen vieren. En onlangs verscheen een rapport dat Apple zijn iMac een complete redesign wil geven, dat meet lijkt op het design van de iPad Pro. Ook die iMac moet net op tijd klaar zijn voor een presentatie op de WWDC.
Dit gebeurt er nog meer tijdens de WWDC
Naast de grote keynote om 19 uur vindt er om 23 uur ’s nachts nog de ‘Platforms State of the Union’-keynote plaats. Deze keynote was in de voorbije jaren vooral bedoeld om ontwikkelaars die aanwezig waren op de WWDC een speciaal kijkje in de keuken van Apple te geven, over de ontwikkeling van de besturingssystemen. Dit jaar kunnen we meteen live meekijken.
Daarnaast heeft Apple het over een compleet niet forum voor ontwikkelaars (dat al op 18 juni online wordt geplaatst) en meer dan honderd ‘engineering sessions’ waar ontwikkelaars de designprincipes en technieken voor de nieuwste app-generatie leren kennen. Ook komen er online ‘1-on-1 Developer Labs’. Ontwikkelaars kunnen afspraken maken met de experts van Apple en krijgen directe hulp.
Bron: Apple
Als straks bepaalde programmatuur niet hoeft worden te vervangen, net zo als destijds de overgang van OS 9 naar OS 10. Bij de verandering van der Motorola processor naar de snellere Intel.