Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

De WWDC komt eraan – en dít gaat Apple aankondigen!

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
WWDC21


Lees verder na de advertentie

De WWDC komt eraan! Nog maar een paar nachtjes slapen, want op maandag 7 juni gaat het event van start met een keynote. Voor Apple-liefhebbers is dit misschien wel het leukste Apple-moment van het jaar, want doorgaans staat het garant voor enkele interessante onthullingen. Welke? In dit artikel lees je over onze WWDC 2021-verwachtingen.

iOS 15

Tijdens de WWDC geeft Apple doorgaans een sneakpreview van de nieuwe besturingssystemen die dit najaar verschijnen. De nieuwe software voor de iPhone is waar het meest naar uitgekeken wordt. Inmiddels zijn we toe aan iOS 15! Er is dit jaar opvallend weinig uitgelekt over de nieuwe functies.

Er wordt gesproken over een vernieuwd bedieningspaneel, dat flexibeler is qua indeling. Notificaties worden slimmer: je kunt je voorkeuren afstemmen op je activiteit, zodat je iPhone bijvoorbeeld geen geluid maakt op je werk. Gisteren kwam er nog een enigszins discutabel gerucht naar buiten over een voedingstracker in de app Gezondheid.

iPadOS 15

Ook de iPad krijgt dit najaar een grote update. Veel gehoorde kritiek op iPadOS 14 waren de widgets. Op je iPhone kun je die tussen al je apps in zetten, en zodoende heel creatieve thuisschermen vormgeven. Maar de iPad-widgets zijn veel beperkter. Met iPadOS 15 zou je dezelfde vrijheid krijgen als op de iPhone.


kooptip

De nieuwe iPad Pro 2021 die recent is verschenen, heeft voor het eerst een M1-chip, precies zoals die van de snelste Macs. Het ligt daarom in de lijn der verwachting dat er – exclusief voor dit model – Pro-functies aan zitten te komen. Zoals professionele apps of uitgebreidere multitasking-opties.

watchOS 8

Voor de Apple Watch moet dit najaar watchOS 8 verschijnen. Wat zo goed als zeker is, is dat er weer een hele reeks nieuwe wijzerplaten wordt toegevoegd. Ook verbetert Apple vrijwel jaarlijks enkele van de standaard-apps, zodat ze beter uit de verf komen op het kleine scherm. Verder hopen we op ondersteuning voor de nieuwe AirTags, zodat je ze met een tikje op je Watch kunt laten bliepen. En Scribble in het Nederlands zou ook een welkome aanvulling zijn.

macOS 12

Na macOS 10.0 (uit 2001) tot en met macOS 10.15 (uit 2019) verscheen vorig jaar eindelijk macOS 11 Big Sur. Dus dit jaar is het dus tijd voor: macOS 12! Geruchten zijn er nauwelijks. En eerlijk gezegd verwachten we dat Apple het – na de immense update van vorig jaar – dit jaar niet zo bont maakt qua vernieuwingen. Voor de naam zijn er op dit moment twee kanshebbers die beide natuurlijk weer verwijzen naar Apple’s thuisbasis Californië.

tvOS 15

tvOS is de laatste van Apple’s besturingssystemen. Dit voorjaar bracht Apple voor het eerst in jaren weer een nieuwe Apple TV uit. Daar hoort ook een wat grotere update bij. Er wordt druk gespeculeerd over een nieuw design: onder meer de tvOS App Store gaat er heel anders uitzien. Ook komen er uitgebreide mogelijkheden voor ouderlijk toezicht.

homeOS

tvOS de hekkensluiter van het rijtje besturingssystemen? Misschien toch niet. Er wordt gesproken ver een compleet nieuw Apple besturingssysteem, genaamd homeOS. Die naam dook tot twee keer toe op in een vacature voor een Senior iOS-engineer voor Apple Music, naast de namen van de overige besturingssystemen. Het zou natuurlijk ook om een naamswijziging kunnen gaan voor de huidige Woning-software.

Nieuwe MacBook Pro

De WWDC is doorgaans gericht op software, maar Apple grijpt de gelegenheid vaak aan om toch ook nieuwe hardware aan te kondigen. Wij zetten onze kaarten op een nieuwe MacBook Pro in 14 én 16 inch!

Naar verwachting krijgt deze nieuwe MacBook Pro een vernieuwde versie van Apple’s eigen chip. Ook maken waarschijnlijk een paar oude en veel gemiste aansluitingen hun comeback: we hopen op hdmi, de SD-kaartsleuf en MagSafe. Waarschijnlijk nemen we afscheid van de Touch Bar – dat is toch niet het succes geworden wat Apple gehoopt had.

Wil je op de hoogte bijven van de ontwikkelingen rondom de WWDC? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!