Terug naar WireLurker-malware voor OS X en iOS opgedoken
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

WireLurker-malware voor OS X en iOS opgedoken

Door Jelle Mol6 november 2014 11:482 min. leestijd0

Update 7 november: Apple heeft de geïnfecteerde software geblokkeerd, maar onderstaand advies blijft van kracht.

Wederom is er malware opgedoken die specifiek gericht is op Macs, iPads en iPhones. The New York Times meldt dat de WireLurker-malware, ontdekt door beveiligingsbedrijf Palo Alto Networks, al honderdduizenden Apple-apparaten heeft geïnfecteerd. Een kleine geruststelling is dat de malware nagenoeg alleen in China verspreid is, maar desondanks is het advies aan alle gebruikers om niet zomaar software buiten de Mac App Store om te installeren.

WireLurker verspreid via apps

De WireLurker-malware is verspreid via de Maiyadi App Store, een niet-officiële app store in China. Nadat de Mac geïnfecteerd is, zijn iOS-apparaten ook kwetsbaar wanneer ze met een usb-kabel aan de Mac gekoppeld worden. WireLurker is dan in staat om onder andere gegevens uit het adresboek en iMessage te kopiëren. Ook kan de malware commando’s op afstand ontvangen.

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Normaal gesproken werkt malware alleen op iOS-apparaten die zijn gejailbreakt, maar dat is bij WireLurker niet het geval. Palo Alto Networks noemt WireLurker daarom ‘een nieuw gevaar voor alle iOS-apparaten’.

Advies

Palo Alto Networks adviseert Mac-gebruikers om niet zomaar software van derden te installeren. Dit kun je voorkomen door bij ‘Systeemvoorkeuren>Beveiliging en privacy>Sta programma’s toe…’ te kiezen voor ‘Mac App Store en ontwikkelaars waarvan de identiteit bekend is’. Ook loop je met een jailbreak meer risico en is het raadzaam iOS te updaten naar de nieuwste versie. Op het moment van schrijven is dat iOS 8.1.

Onlangs werd bekend dat 17.000 Macs waren besmet met Mac.BackDoor.iWorm. Ook deze malware werd verspreid via gedownloade software, zoals illegale versies van Adobe Photoshop en Microsoft Office.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar