Terug naar WhatsApp versleutelt berichten – controleer of je veilig bent!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

WhatsApp versleutelt berichten – controleer of je veilig bent!

Door Sven Lamers6 april 2016 09:362 min. leestijd0

WhatsApp versleutelt per direct alle vormen van communicatie op al je apparaten, mits beide gesprekspartners de meest recente versie geïnstalleerd hebben. Hiermee wordt WhatsApp in een klap de meest gebruikte chatdienst met end-to-end encryptie. Dat betekent: al je chats, groepsconversaties, telefoontjes, spraakberichten en bijlagen zijn vanaf nu beveiligd – alleen jij en de ontvanger(s) kunnen de berichten zien. Ook WhatsApp zelf kan de berichten niet meer inzien. Volgens ons is het dus slechts een kwestie van tijd totdat de FBI het bedrijf voor de rechter sleept.

Zo herken je of de encryptie ingeschakeld is

Wil je weten of een gesprek versleuteld is? In je chats vind je een gele melding dat alle verzonden berichten nu gebruikmaken van end-to-end encryptie. Ook kun je bij je favorieten controleren of de communicatie tussen jullie versleuteld is: tik op het i’tje rechts naast de naam en je vindt onder versleuteling en blauw gesloten slot.

WhatsApp-encryptie

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Contactpersoon verifiëren

In WhatsApp-versies zonder versleuteling had je geen mogelijkheid om te controleren of je gesprekspartner daadwerkelijk degene is die hij aangeeft te zijn. Ook dat is veranderd. De app toont bij elke conversatie een QR-code die je kunt inscannen als je elkaar tegenkomt. Als alternatief kun je een lange cijfercode overtypen. Vanaf dat moment is het contactpersoon geverifieerd en kan WhatsApp controleren of een bericht bij de juiste persoon is gearriveerd.

WhatsApp-encryptie2

Open Whisper Systems

De versleuteling in WhatsApp werd mede mogelijk gemaakt door het security-bedrijf Open Whisper Systems. Dat bedrijf ontwikkelt ook de veilige messenger Signal die gebruikt wordt door bijvoorbeeld Edward Snowden. Wil je meer weten over de technische details van de encryptie? In deze whitepaper wordt alles haarfijn uitgelegd.

Is WhatsApp nu helemaal veilig?

Nee, nog niet. Er zijn nog te veel gebruikers die een oudere versie van WhatsApp gebruiken. Berichten die je naar oudere versies stuurt, worden niet versleuteld. Bovendien bewaart de messenger ook back-ups in de cloud. Deze back-ups zijn niet versleuteld, waardoor je gesprekken op een later moment toch openbaar kunnen worden.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar