Terug naar Werken bij Apple: ‘Je komt alleen niet op kantoor als je ziek of dood bent’
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Werken bij Apple: ‘Je komt alleen niet op kantoor als je ziek of dood bent’

Door Redactie iCreate16 december 2016 11:224 min. leestijd1

Werken bij Apple: een droom voor velen. Het vraagt wel een bepaalde toewijding. Beter kunnen we het niet illustreren dan de manier hoe Steve Jobs ooit John Sculley verleidde om zijn topbaan bij PepsiCo op te geven voor een functie bij Apple: ‘Wil je liever de rest van je leven gesuikerd water verkopen? Of ga je met mij mee de wereld veranderen?’ Met andere woorden: bij Apple werk je met een missie.

Werknemers van Apple tekenen bij hun aanstelling een verklaring waarin het verboden is om aan de buitenwereld de manier van werken, regels, afspraken en methoden te verklappen. Hier wordt meer dan fatsoenlijk gehoor aan gegeven. Maar met het bestaan van het wereldwijde web is het uiteraard praktisch onmogelijk om dit echt onder de pet te houden. Business Insider verzamelde een aantal fraaie voorbeelden – wij konden het niet laten deze met je te delen.

Werken bij Apple

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

Een kans op een stageplek

Apple heeft software ontwikkeld die ervoor zorgt dat stagiaires slechts een keer kunnen proberen een stageplek te krijgen. Doordat Apple zo’n grote kans is voor stagiaires is de selectiecommissie bijzonder kieskeurig. Ze zoeken mensen met extreem talent en Apple is van mening dat als je de eerste keer er niet in slaagt om ze te overtuigen van je talent, je dat ook niet lukt als je elders wat ervaring hebt opgedaan.

Geen tijd voor domme mensen

De UX Designer Luis Abreu wilde graag bij Apple werken. Hij had eerst drie telefoongesprekken en vervolgens vijf ontmoetingen via FaceTime. Uiteindelijk was er een trip naar het hoofdkantoor in Cupertino waar hij op een dag liefst vijf sollicitatiegesprekken had met telkens twee recruiters. Op het einde kreeg hij een hard ‘Nee’ om de oren. In een van de sollicitatiegesprekken kreeg hij te horen dat Apple geen tijd verspilt aan domme mensen. Wat feitjes van de werkvloer:

  • Voor elk product is een codenaam. Niemand gebruikt een andere naam dan deze codenaam.
  • Teamleden die ook in een ‘speciaal team’ zitten, mogen hun collega’s uit hun team niets vertellen waarmee ze bezig zijn.
  • De inhoud van de prullenmanden wordt gecontroleerd.

Apple Samsung Genius

Geen geklets met je echtgenoot

De bedrijfs-policy van Apple verbiedt om over je werk te praten op je blog, tijdens lezingen of zelfs met je echtgenoot. Degenen die een lezing willen houden over Apple worden vriendelijk verzocht een andere baan te zoeken.

Daarnaast wil Apple dat er zo min mogelijk gelekt wordt naar bijvoorbeeld de pers. Als er nu een interne mail verstuurd wordt, worden er verschillende varianten naar de verschillende afdelingen. In de mail wordt dan de interpunctie of de stijl praktisch onwaarneembaar aangepast. Op die manier hoopt Apple te kunnen herleiden van welke afdeling de pers wat ontvangen heeft. Werken bij Apple, het lijkt bijna op de Stasi.

Apple altijd en overal op de eerste plaats

Als het heel druk wordt, komt het werk voor alles. Een voormalig werknemer vertelt dat hij wel eens om vier uur in de middag een meeting had waarin besloten werd om de hele nacht door te werken. ‘Geen discussie in de trant van “ik moet mijn kinderen van school halen” of “moet ik wel eerst met thuis bellen”. Nee. Iedereen knikte en ging akkoord. Zonder ook maar te twijfelen.’

Apple Watch Store

Thuiswerken uit den boze

De bedrijfscultuur van Apple eist dat iedereen elke dag op kantoor verschijnt. ‘Of je moet ziek of dood zijn’, vertelt een anonieme werknemer. ‘Niemand let erop hoe laat je binnenkomt, maar het wordt zeer duidelijk gecommuniceerd dat thuiswerken niet bij de bedrijfscultuur hoort.’ Wil je nog werken bij Apple?

E-mails in het ziekenhuis

‘Ik lag met een muskieten-infectie in het ziekenhuis’, blogt Benn Farrell, een voormalige Apple-werknemer. ‘Ondanks dat werd een email gestuurd naar mijn ziekenhuisbed met daarin een presentatie die met spoed door mij gecompleteerd moest worden. Dit in plaats van de vraag hoe het met me ging. Zelfs op de ochtend van mijn trouwerij werd ik lastiggevallen door telefoontjes en mailtjes over een rapport dat iemand kwijt was geraakt.’

Bedankt voor bewezen diensten, maar nu ben je te oud

JK Scheinberg had een grote rol bij de overstap van de Mac van PowerPC naar Intel. Op zijn 54ste ging hij met pensioen maar werd snel al wat rusteloos. Met zijn staat van dienst zag hij het wel zitten om in een Genius Bar te werken in een Apple Store. Maar tijdens het sollicitatieproces bleek al snel dat ze hem te oud vonden. ‘Alledrie de mensen met wie ik het gesprek had, lieten me weten dat ze snel iets van zich zouden laten horen. Ik heb nooit meer iets gehoord.’ Tja, werken bij Apple …

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
HansvanH
Lezer
HansvanH

Geen erg fijne werkgever, zo te lezen.
Ik vermoed dat je een beetje masochistisch moet zijn om daar te werken.
Apple lijkt wel een lichte vorm van sekte.