Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Wat doet een SSL certificaat?

Auteur: iCreate
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Na de ontwikkeling van een fraai webdesign wil je de website zo snel mogelijk live hebben staan. Het live laten gaan van een website bestaat uit verschillende stappen. Zorg er bijvoorbeeld allereerst voor, dat je een hosting pakket afneemt bij een aanbieder hiervan. Nederland kent verschillende partijen die ruimte op hun servers te huur aanbieden. Zorg dat het hosting pakket toereikend is voor de omvang van de bestanden die je er straks op wilt plaatsen. Wanneer je bijvoorbeeld veel foto’s in het design verwerkt hebt, heb je relatief veel ruimte nodig. Een volgende stap is het aanvragen van een domeinnaam en bijvoorbeeld een SSL certificaat. Wat doet zo’n SSL certificaat eigenlijk? In dit artikel lees je er meer over!

Werking van een SSL certificaat voor je website

Een SSL certificaat vraag je aan voor een losse domeinnaam. Zou je op een later moment een tweede website ontwikkelen, dan vraag je een nieuw certificaat aan. Een SSL certificaat zorgt dat gegevens versleuteld verstuurd worden over een HTTPS-verbinding. Voorheen werd data onversleuteld verstuurd over een HTTP-verbinding. Het aanvragen van een SSL certificaat is in de basis, vaak afhankelijk van het type website wat je bouwt, niet verplicht. Het wordt echter wel sterk aangeraden. Dat geldt in het bijzonder wanneer je een webwinkel ontwikkelt. Je wilt voorkomen dat betalingsverkeer over een onbeveiligde verbinding loopt. Immers, data van klanten zou kunnen worden gestolen door kwaadwillende hackers.

Beveiliging steeds vaker geëist door gebruikers

Gebruikers hechten steeds meer waarde aan de zichtbare beveiliging, die een SSL certificaat biedt. Je herkent een website waarop een SSL certificaat geïnstalleerd is aan het slotje voor de URL in de adresbalk. Installeer je een certificaat op je eigen website, dan wordt dit slotje eveneens zichtbaar. Sommige certificaten hebben een looptijd van een jaar, anderen worden automatisch verlengd. Mocht dit bij jouw certificaat niet het geval zijn, dan is het belangrijk deze handeling tijdig zelf uit te voeren. Je wilt voorkomen dat je website na verloop van tijd niet meer veilig is voor gebruikers.

Installeren van een certificaat is heel eenvoudig

Het installeren van een SSL certificaat is heel eenvoudig. Je hebt er geen technische kennis voor nodig. Vrijwel iedere aanbieder van SSL certificaten, domeinnamen en hosting pakketten biedt deze optie met een klik op de knop aan. Zodra je het certificaat hebt aangevraagd, zal deze hosting provider deze laten installeren. Vaak gebeurt dat binnen 24 uur. Het is afhankelijk van de hosting provider en het type website waarvoor je een SSL certificaat aanvraagt, wat de kosten hiervan zijn. De kosten lopen uiteen van een paar tientjes per jaar tot iets meer dan honderd euro op jaarbasis.


kooptip