Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
nieuws

Corona-app komt er eindelijk: lancering op 10 oktober

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
wanneer corona-app lancering


Lees verder na de advertentie

Vanaf 10 oktober heeft Nederland een extra wapen in de strijd tegen het coronavirus: de smartphone. Op deze dag wordt namelijk de corona-app gelanceerd, die de CoronaMelder heet. Dit schrijft de NOS.

Corona-app lancering

Het was de bedoeling dat de corona-app al op 1 september landelijk werd ingezet, maar er werd – mede door druk van critici – bepaald dat er nog een wet moest komen die de privacy van de gebruiker beschermt.

Die wet is er nu. Na de Tweede Kamer is vandaag ook de Eerste Kamer akkoord gegaan met de wet die onder meer de privacy van de app regelt. 51 senatoren stemden voor de wet en 19 tegen. Hierdoor staan eindelijk alle seinen op groen om de CoronaMelder te lanceren. Dat gebeurt dus aankomende zaterdag, op 10 oktober.

De CoronaMelder is al een tijdje te downloaden in de App Store, omdat de app getest werd in de GGD’s Drenthe, Gelderland-Zuid, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Twente. Alleen in deze regio’s kun je met de corona-app anderen waarschuwen als je besmet bent met het coronavirus. Vanaf zaterdag kan iedereen in Nederland dat.

Geen verplichting


kooptip

Het is niet verplicht om de corona-app te downloaden. Sterker nog: de nieuwe wet heeft het verplichten tot het installeren van de app verboden. Winkels mogen bijvoorbeeld geen mensen weigeren die de CoronaMelder niet hebben geïnstalleerd, en werkgevers mogen werknemers niet verplichten om de app te downloaden.

Wel zien we weinig reden om het niet te doen, want de app is er volledig op gericht om de privacy van de gebruiker te beschermen. De locatie van de app wordt bijvoorbeeld niet gebruikt; de CoronaMelder werkt alleen met bluetooth. Bovendien wordt er geen informatie van de gebruiker opgeslagen. Meer daarover lees je in het artikel Deze techniek gebruikt de Nederlandse corona-app.