Eind mei werd officieel bekendgemaakt dat Apple koptelefoonmaker Beats heeft overgenomen voor het astronomische bedrag van $ 3 miljard. Sindsdien is het vooralsnog stil rondom het nieuw ingelijfde bedrijf. Wat wil Apple eigenlijk met Beats?
Beats koptelefoonmode
In 2006 werd het Amerikaanse Beats opgericht door hiphop-producer Dr. Dre en platenbaas Jimmy Iovine, twee veteranen in de muziekindustrie. Beiden zijn nu werkzaam als senior adviseurs voor Apple. Het audiomerk is voornamelijk bekend van de populaire koptelefoons Beats by Dre. Volgens kenners klinken de Beats-koptelefoons niet geweldig, zijn ze overdreven duur en voornamelijk een modestatement. Desondanks kan het merk rekenen op een indrukwekkend marktaandeel van 60%, met de jeugd als voornaamste publiek. Een interessante productlijn voor Apple dus, dat ooit een trend zette met de alom bekende witte iPod-oordopjes.
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!
Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen
Muziek streamen met iTunes Radio
Maar hoe hip ook, de opvallende koptelefoons zullen niet Apple’s belangrijkste reden zijn voor de overname. Begin dit jaar werd de streamingdienst Beats Music gelanceerd, een directe concurrent van Spotify en ook van Apple’s eigen iTunes Radio. Een decennium geleden ontketende Apple een ware revolutie met iTunes, maar het kopen van muziek verliest het tegenwoordig van streaming. iTunes Radio zou hier een antwoord op moeten zijn, maar het wil vooralsnog niet vlotten met de dienst. Een jaar na dato is de dienst alleen in de VS en Australië beschikbaar. Daar zou de kennis die bij Beats aanwezig is, verandering in moeten gaan brengen.
Verbinden van muziek en technologie
De sleutelfiguren Dr. Dre en Jimmy Iovine zijn misschien nog wel het belangrijkste in deze deal. Niet alleen heeft met deze overname Apple een van de grootste platenlabels in de pocket, het krijgt nu ook op een totaal andere manier toegang tot de muziekindustrie. Met de ervaring die Dr. Dre en Iovine meebrengen, zou Apple ‘het gat tussen muziek en technologie kunnen dichten’, zoals het eerder deed met iTunes en de iPod.
Iovine heeft hier een duidelijke mening over: ‘iTunes was geweldig, maar het moet de volgende stap maken. Technologiebedrijven kunnen dat niet omdat ze onze cultuur niet begrijpen. We moeten elkaar leren waarderen.’ Iovine erkent dat ook de muziekindustrie moet innoveren en wijst op de personalisatie die Beats Music biedt. ‘Mensen willen niet betalen voor toegang, maar voor service en de totale ervaring.’
Innovatie in de muziekindustrie
Innovatie staat centraal bij Apple en dat heeft het bedrijf ook voor ogen in de muziekindustrie. ‘Muziek zit in ons DNA’, aldus Eddy Cue. Het is Apple in elk geval niet (alleen) te doen om de koptelefoons van Beats. Maar in tegenstelling tot fysieke producten zal met bijvoorbeeld iTunes Radio de inbreng van Dr. Dre en Iovine niet direct zichtbaar zijn. En voor Apple’s grootste overname in de geschiedenis is dat toch wat opmerkelijk.
Praat mee!