Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple en Google laten voorbeeld zien van corona-app

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
voorbeeld corona-app


Lees verder na de advertentie

Wanneer de Nederlandse corona-app er toch komt, kan het zomaar zijn dat de onderliggende techniek gemaakt is door Apple en Google. De twee tech-giganten werken samen aan privacyvriendelijk systeem voor een coronavirustracker-app. Nu laten de twee zien hoe de app eruit zou kunnen zien.

Corona-app

Het systeem van Apple en Google werd voor het eerst geïntroduceerd op 10 april. Hoe de techniek werkt, was eerder bekend. Je iPhone gebruikt bluetooth om ID’s (een unieke combinatie van cijfers) te delen met smartphones die in de buurt zijn geweest. Wordt iemand bij wie je de afgelopen twee weken in de buurt was ziek, dan krijg je een melding en kun je maatregelen nemen.

Nu hebben Apple en Google meer informatie gedeeld over het systeem, waaronder een voorbeeldcode met hoe het ontwerp van de app eruit zou kunnen zien. De code is bedoeld als referentie voor app-bouwers van overheidsinstanties en is te downloaden op de ontwikkelaarswebsite van Apple.

Screenshots

corona app voorbeeld


kooptip

De screenshots geven een idee van wat we straks ongeveer kunnen verwachten. De bovenstaande schermafbeeldingen laten zien wat er gebeurt als je recentelijk in de buurt bent geweest van iemand die positief is getest op het coronavirus. Je ontvangt een notificatie met een waarschuwing, waarop je kunt tikken om meer informatie te krijgen. Je ziet dan in een app op welke dag je mogelijk bent besmet. Het is niet bekend door wie dat is gebeurd – de persoon bij wie COVID-19 is vastgesteld blijft anoniem.

Ben je juist zelf besmet, dan ga je in het voorbeeld naar het paneel ‘Informeer anderen’. Door de code in te toetsen die je hebt gekregen bij je positieve test, verifieer je je positieve diagnose en waarschuw je de mensen die de afgelopen veertien dagen bij je in de buurt zijn geweest.

Apple en Google stellen dat ze zelf door meerdere overheidsinstanties zijn benaderd om te helpen aan een coronatracker-app. Dit omdat alleen zij toegang hebben tot alle onderdelen van de bluetooth-systemen in smartphones. De bedrijven weigeren te vertellen om welke landen het gaat, dus het is niet bekend of Nederland ook heeft aangeklopt.

Beperkingen

Verder benadrukken Apple en Google maar weer eens dat de techniek alleen kan worden gebruikt door of voor overheidsinstanties. Zij moeten zich aan verschillende regels houden. Het systeem mag bijvoorbeeld alleen gebruikt worden voor het opsporen van COVID-19 en de app mag de locatie van de gebruiker niet registreren. Ook zijn advertenties niet toegestaan en mag slechts één app per land de techniek van Apple en Google gebruiken, om versnippering te voorkomen.