Terug naar VLC ‘wint’ prestigestrijd en verdwijnt uit App Store
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

VLC ‘wint’ prestigestrijd en verdwijnt uit App Store

Door Daan Jeuken10 januari 2011 11:472 min. leestijd1

De VLC-speler is één van de favoriete apps van de iCreate-redactie. Hiermee kun je namelijk alle video-extensies afspelen op je iPad, iPhone en iPod touch. Maar over VLC schrijven we voortaan in de verledentijd, want het programma is uit de App Store geschrapt. En dat allemaal vanwege een domme prestigestrijd tussen één van de ontwerpers van VLC en Apple.

Vijf apparaten
Het conflict is gebaseerd op een verschil in de gebruikerslicentie tussen VLC en de App Store. Het open source-programma hanteert andere gebruikersvoorwaarden dan Apple en daar wringt het hem. Het grote conflict komt neer op een kleine futiliteit: volgens de regels van Apple mogen (ook gratis) programma’s op maximaal vijf apparaten worden geïnstalleerd en dat wil VLC niet. Geneuzel in de marge dus, want wie wil er überhaupt een programma installeren op vijf verschillende apparaten? En die ene uitzondering kan toch gewoon een tweede account aanmaken, het programma blijft gratis…

Vodafone Runners: De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

Vodafone Runners: De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

Prestigestrijd
Eigenlijk gaat het dus helemaal nergens over, maar het is een prestigestrijd geworden van Rémi Denis-Courmont, één van de ontwerpers van VLC. Hij wilde dat Apple hun Terms & Conditions zou aanpassen, maar Apple had hier geen zin in (waar zouden ze aan beginnen, met 300.000 apps in de winkel). ‘VLC, en open software over het algemeen, is zo groot geworden dankzij de licenties’, aldus Denis-Courmont. ‘Schendingen van die licenties worden daarom niet getolereerd.’ Apple is net zo stellig: alles wat in de App Store wordt verkocht moet voldoen aan Apple’s voorwaarden. Zo niet, dan word je er dus uit geknikkerd.

Hoe nu verder?
En wie is er nu uiteindelijk gebaat bij deze prestigestrijd? Denis-Courmont ziet zichzelf als winnaar: ‘Eindelijk heeft Apple de VLC-speler uit de winkel gehaald. Daarmee is het conflict beslist. Op de harde manier weliswaar, maar dat zat er wel aan te komen.’ Dat klopt, maar de klant is uiteindelijk wel de dupe. Een alternatieve app is CineXPlayer, een betaalde applicatie.

De iPhone 13 nu met 3 maanden Apple TV+

De iPhone 13 nu met 3 maanden Apple TV+

• Extra voordeel met KPN Hussel korting

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPod
Bekijk dit dossier

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
WiBo
Lezer
WiBo

Nou moeten we niet doen alsof software niet meer bestaat als ze niet in de app-store zit… adobe en microsoft blijven er om licentieredenen ook buiten