Terug naar Vier scenario’s hoe de FBI de iPhone kon kraken
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Vier scenario’s hoe de FBI de iPhone kon kraken

Door Sven Lamers29 maart 2016 09:213 min. leestijd3

De FBI heeft laten weten dat het Apple’s hulp niet meer nodig heeft bij het kraken van de iPhone 5c van de schutter van San Bernardino. Dat betekent dus dat de inlichtingendienst een andere methode heeft gevonden om bij de gegevens op de iPhone te komen. We zetten vier mogelijke scenario’s op een rij hoe de FBI de iPhone zou kunnen hebben ontgrendeld.

Apple FBI

Hulp van een extern bedrijf

De FBI gaf zelf al aan dat er een derde partij werd ingeschakeld om te helpen de iPhone te ontgrendelen. Volgens security-expert Jonathan Zdziarski is deze mysterieuze partij het Israëlische bedrijf Cellebrite.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Het zou kunnen dat dat bedrijf de zogeheten NAND-mirroring methode heeft gebruikt om de iPhone te ontgrendelen. De flash-opslag van de telefoon wordt hierbij losgehaald van het moederbord en de inhoud ervan gekopieerd. Vervolgens wordt de opslag weer ingebouwd en heeft de FBI tien pogingen om de viercijferige code te achterhalen. Lukt het niet, wordt de kopie teruggezet en mag de FBI opnieuw beginnen. Dit gaat zo door totdat de juiste code is gevonden. Eerder noemde Edward Snowden deze methode al om toegang te krijgen tot de iPhone.

Cellebrite

Hint voor de toegangscode

Het is ook denkbaar dat de derde partij helemaal geen bedrijf was, maar een tipgever. De FBI kon de iPhone niet ontgrendelen omdat het de toegangscode van de iPhone 5c niet wist. Het is mogelijk dat de inlichtingendienst iemand heeft gevonden die de iPhone 5c eerder heeft gebruikt en wist wat de toegangscode is. Of misschien heeft een medewerker van de FBI zijn plaknotitie met de code eindelijk in zijn broekzak teruggevonden.

John McAfee

De mysterieuze derde partij zou ook antivirus-expert John McAfee kunnen zijn. Toen de zaak rondom de iPhone net begon, bood hij aan om samen met zijn team de iPhone te kraken. Niet met behulp van een technische oplossing, maar door social engineering. Hij wilde de iPhone dus niet echt kraken, maar via vrienden, bekenden en collega’s van de schutter achter de toegangscode komen. John McAfee zei ook dat als het hem niet zou lukken om de iPhone te ontgrendelen, hij zijn eigen schoenen op Amerikaanse televisie wilde opeten. Smakelijk!

john-mcafee

Beveiligingslek

Het vierde scenario zou het ergste voor Apple zijn. Een extern bedrijf heeft een beveiligingslek in iOS gevonden en dat gebruikt om de iPhone te ontgrendelen. In dat geval had Apple misschien liever gehad dat de zaak door was gegaan, dan had het tenminste zélf die kwetsbaarheden in iOS gevonden als het de iPhone had moeten kraken.

Wat denk jij? Hoe heeft de FBI de iPhone weten te ontgrendelen?

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Harrie Hagedoorn
Lezer
Harrie Hagedoorn

Eventueel heeft Apple zelf, achter de schermen, toch meegewerkt om de iPhone te kraken

Antonio
Lezer
Antonio

Harrie Hagedoorn ik deel jouw mening, of ze moesten meehelpen of hun eer hoog houden

Antonio
Lezer
Antonio

Nog iets, hoe kon deze dan zo snel gekraakt worden. A : eerst lukt het ze niet en spannnen ze een rechtzaak aan en B : plots gekraakt? Yeah right