Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iOS 13 is beschikbaar! Dit zijn de 8 leukste functies

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iOS 13 bèta


Lees verder na de advertentie

Na vanavond heeft je iPhone er spannende nieuwe functies bij! Apple heeft om 19.00 uur een nieuwe versie van het besturingssysteem voor de iPhone uitgebracht: iOS 13. In dit artikel lichten we de 8 leukste iOS 13 functies uit.

iOS 13 functies

Vanaf vandaag kun je je iPhone gratis updaten naar iOS 13. Dit geldt overigens niet voor iPads. De iPad krijgt voor het eerst een eigen besturingssysteem – iPadOS – en de update volgt later deze maand. Heb je iOS 13 nog niet geïnstalleerd? Pak je iPhone erbij en ga naar ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’. Daar verschijnt de update met de optie om hem direct te installeren. Of jouw iPhone iOS 13 ondersteunt, lees je in het artikel Deze iPhones kun je nog updaten. Na het installeren kun je los met de volgende iOS 13 functies!

1. Donkere modus

iOS 13

Eindelijk is hij er, een donkere modus! Om deze in te schakelen ga je naar ‘Instellingen>Beeldscherm en helderheid’ en kies je boven voor ‘Licht of ‘Donker’. Wil je dat de donkere modus automatisch wordt geactiveerd bij zonsondergang? Activeer dan ook meteen de schakelaar achter ‘Automatisch’.


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Je kunt ook instellen dat je eigen achtergrondafbeelding automatisch dimt bij een donkere modus. Ga hiervoor naar ‘Instellingen>Achtergrond’ en activeer de functie ‘Met de donkere weergave wordt de achtergrond gedimd’. Gebruik je een van de nieuwe achtergronden van Apple, dan verschijnt er ’s avonds automatisch een donkere variant.

2. Nieuw foto-overzicht

Voorheen was de Foto’s-app vrij statisch, maar dit heeft Apple nu veel dynamischer gemaakt. In het tabblad ‘Foto’s’ bepaalt de app bij ‘Jaren’, ‘Maanden’ en ‘Dagen’ zelf welke foto’s de moeite waard zijn om uit te lichten. Dat doet Foto’s met behulp van kunstmatige intelligentie. Daarnaast worden Live Photos en video’s automatisch afgespeeld.

3. Foto’s bewerken

Foto’s is eindelijk een goede app geworden om je kiekjes te bewerken. Wat betreft ontwerp gaat Foto’s apps als Snapseed en Instagram achterna. En ook qua functies, want je kunt eindelijk de filtersterkte aanpassen. Ook is er een Vignet-effect, en zijn er opties voor het aanpassen van de scherpte en definitie.

Meer vernieuwingen in Foto’s lees je in 5x waarom iPhone-foto’s bewerken véél beter is in iOS 13.

4. Video’s bewerken

Je kunt veel meer met je video’s. Voorheen liet de Foto’s-app je alleen een video inkorten. Nu doe je er bijna alles mee wat je ook met een foto kunt doen, zoals een filter toevoegen, bijsnijden en kantelen.

5. Vernieuwde Herinneringen-app

iOS 13 functies

Gebruik je de Herinneringen-app nooit? Geef het dan een (tweede) kans. De app is compleet vernieuwd en veel slimmer geworden. Bij het toevoegen van een herinnering geeft de app je alvast suggesties. Zo kun je supersnel een tijd of locatie toevoegen. Ook geef je lijstjes een icoon, voeg je subtaken toe aan een herinnering en heeft het hoofdscherm slimme lijsten voor meer overzicht.

6. Nieuw effect voor portretmodus

Voor gebruikers van een iPhone XR en iPhone XS er een nieuwe portretmodus: high-key licht mono. Hiermee maak je (in de selfiemodus) portretten in zwart-wit tegen een witte achtergrond. Erg stijlvol!

7. Nieuwe app: Zoek mijn

Met de nieuwe Zoek mijn-app vind je alles wat je lief is: je familie, vrienden en Apple-apparaten. Voorheen waren daar twee losse apps voor: Zoek mijn vrienden en Zoek mijn iPhone.

8. Anonieme bellers blokkeren

Heb je er ook zo’n hekel aan als iemand je anoniem belt? In iOS 13 kun je anonieme bellers blokkeren. Open ‘Instellingen>Telefoon’ en zet de schakelaar achter ‘Houd onbekende bellers stil’ op groen.

Wil je meer weten over iOS 13? Neem dan een kijkje in het dossier: