Terug naar Verdwijnt het oplichtende Apple-logo door oled-scherm?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Verdwijnt het oplichtende Apple-logo door oled-scherm?

Door Daan Jeuken23 januari 2015 11:302 min. leestijd0

Vanochtend doken er foto’s op van de nieuwe MacBook Air en één ding viel meteen op: het Apple-logo achter op het beeldscherm is afgesloten en zal dus geen licht meer doorlaten. Daarmee zal hét herkenbare element van elke MacBook – het lichtgevende appeltje – verdwijnen. Waarom zou Apple dat doen? Wij denken de reden te weten: de MacBook Air krijgt een oled-beeldscherm.

12-inch MacBook Air

Iconisch en gratisch

Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat Apple het oplichtende logo uit design-overwegingen heeft weggelaten. Het lichtgevende appeltje is iconisch en super herkenbaar. Zo zag de perstribune er dit jaar bij Obama’s State of the Union uit …

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

State of the Union

… en Microsoft CEO Satya Nadella zal bij de presentatie van Windows 10 niet heel vrolijk zijn geworden van dit aangezicht.

Windows 10

Lekkend licht

Deze gratis reclame zal Apple alleen met een goede reden de nek omdraaien. Accuduur? Nee, want het oplichtende logo is eigenlijk niet meer dan een appel-vormig gat in de achterplaat van het beeldscherm, waar licht doorheen lekt van het beeldscherm. De enige reden die wij kunnen bedenken waarom Apple dit in de nieuwe Air niet meer zal doen, is dat het beeldscherm geen licht meer lekt. En dat brengt ons bij oled.

Geen achtergrondverlichting

In de huidige MacBooks (en iPhones en iPads) zitten ips-schermen die van achteren worden verlicht door led’s. Een oled-scherm heeft echter geen achtergrondverlichting nodig; de pixels geven zelf licht. Oled heeft vele voordelen: het is flinterdun, verbruikt minder stroom en geeft een betere kijkhoek, meer contrast, hogere helderheid, diepere kleuren en een veel snellere reactietijd. Het is zeer aannemelijk dat Apple tegen al deze voordelen het oplichtende logootje wegstreept – en terecht. Al gaan we het lichtgevende appeltje toch wel missen.

Oled op de markt

Oled-schermen zijn momenteel in opkomst in televisieland, al zijn deze grote schermen voorlopig nog wel aan de dure kant. Op de mobiele markt is oled (of de mobiele variant amoled) al verder ingeburgerd. Niet alleen grote namen als Samsung, LG en Microsoft hebben al telefoons met amoled-scherm op de markt, ook Vivo, YotaPhone en Lenovo, met zijn iPhone 6-kopie, zijn op dit vlak Apple nog voor. Ook zijn er inmiddels oled-tablets op de markt: de Samsung Galaxy Tab S 10.5 heeft een 10,5-inch oled-scherm. Dan is de stap naar een 12-inch MacBook Air met Retina oled-display niet meer zo groot …

Lenovo iPhone 6

De Lenovo S90 heeft ergens wel iets weg van de iPhone 6 … maar heeft wel een amoled-scherm.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Daan Jeuken

Voormalig Brand Manager iCreate. Maar kan het toch niet laten om zo nu en dan over Apple te blijven schrijven.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
MacBook Air
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar