Vanochtend doken er foto’s op van de nieuwe MacBook Air en één ding viel meteen op: het Apple-logo achter op het beeldscherm is afgesloten en zal dus geen licht meer doorlaten. Daarmee zal hét herkenbare element van elke MacBook – het lichtgevende appeltje – verdwijnen. Waarom zou Apple dat doen? Wij denken de reden te weten: de MacBook Air krijgt een oled-beeldscherm.
Iconisch en gratisch
Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat Apple het oplichtende logo uit design-overwegingen heeft weggelaten. Het lichtgevende appeltje is iconisch en super herkenbaar. Zo zag de perstribune er dit jaar bij Obama’s State of the Union uit …
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!
Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen
… en Microsoft CEO Satya Nadella zal bij de presentatie van Windows 10 niet heel vrolijk zijn geworden van dit aangezicht.
Lekkend licht
Deze gratis reclame zal Apple alleen met een goede reden de nek omdraaien. Accuduur? Nee, want het oplichtende logo is eigenlijk niet meer dan een appel-vormig gat in de achterplaat van het beeldscherm, waar licht doorheen lekt van het beeldscherm. De enige reden die wij kunnen bedenken waarom Apple dit in de nieuwe Air niet meer zal doen, is dat het beeldscherm geen licht meer lekt. En dat brengt ons bij oled.
Geen achtergrondverlichting
In de huidige MacBooks (en iPhones en iPads) zitten ips-schermen die van achteren worden verlicht door led’s. Een oled-scherm heeft echter geen achtergrondverlichting nodig; de pixels geven zelf licht. Oled heeft vele voordelen: het is flinterdun, verbruikt minder stroom en geeft een betere kijkhoek, meer contrast, hogere helderheid, diepere kleuren en een veel snellere reactietijd. Het is zeer aannemelijk dat Apple tegen al deze voordelen het oplichtende logootje wegstreept – en terecht. Al gaan we het lichtgevende appeltje toch wel missen.
Oled op de markt
Oled-schermen zijn momenteel in opkomst in televisieland, al zijn deze grote schermen voorlopig nog wel aan de dure kant. Op de mobiele markt is oled (of de mobiele variant amoled) al verder ingeburgerd. Niet alleen grote namen als Samsung, LG en Microsoft hebben al telefoons met amoled-scherm op de markt, ook Vivo, YotaPhone en Lenovo, met zijn iPhone 6-kopie, zijn op dit vlak Apple nog voor. Ook zijn er inmiddels oled-tablets op de markt: de Samsung Galaxy Tab S 10.5 heeft een 10,5-inch oled-scherm. Dan is de stap naar een 12-inch MacBook Air met Retina oled-display niet meer zo groot …
De Lenovo S90 heeft ergens wel iets weg van de iPhone 6 … maar heeft wel een amoled-scherm.
Praat mee!