Terug naar Steeds meer twijfels rondom Chinese afluister-chips
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Steeds meer twijfels rondom Chinese afluister-chips

Door Sven Lamers8 oktober 2018 11:572 min. leestijd0

Eind vorige week was het groot nieuws: Bloomberg publiceerde een rapport waarin sprake is van minuscule afluister-chips die op de cloud-servers van onder meer Apple en Amazon zaten. De chips werden in de Chinese fabrieken rechtstreeks op de printplaten van de servers gesoldeerd. Eenmaal gearriveerd en aangesloten in de VS, openden de chips een achterdeurtje in de hoofdprocessor waardoor de informatiestromen naar China konden worden doorgesluisd. Aldus het rapport van Bloomberg.

Apple ontkende van begin af aan dat het ooit dergelijke chips in zijn servers heeft gevonden. Bovendien had het veel kritiek op de werkwijze van Bloomberg. Afgelopen week wisten wij ook nog niet wie we moesten geloven, maar nu komen er steeds meer signalen naar buiten dat het verhaal van Bloomberg niet helemaal op de waarheid berust.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Geen aanwijzingen binnen Apple

Zo hebben meerdere ‘senior Apple executives’ aan Buzzfeed laten weten dat ze helemaal geen idee hebben hoe Bloomberg überhaupt bij het bericht kon komen. Intern werd er gezocht naar gebeurtenissen die misschien wel tot de verkeerde conclusies bij Bloomberg hebben geleid, maar er was dus absoluut niets.

Het gepubliceerde statement van Apple was sowieso buitengewoon. Het gebeurt maar uiterst zelden dat de pr-afdeling van Apple zo uitgebreid reageert. En als er een kern van waarheid in had gezeten, had Apple waarschijnlijk eerder voor ‘Geen commentaar’ gekozen in plaats van het statement. Want als achteraf zou blijken dat Bloomberg toch gelijk had, was Apple ineens veel minder geloofwaardig geworden.

Regeringsorganisaties geloven Apple

Daarnaast hebben meerdere regeringsorganisaties aangegeven dat ze Apple’s kant van het verhaal meer geloven dan die van Bloomberg. Dat zijn bijvoorbeeld het Department of Homeland Security uit de VS en het National Cyber Security Centre uit het VK. Laatstgenoemde: ‘Wij kennen de berichtgeving, maar op het moment zijn er geen twijfels over de gedetailleerde rapporten […] van Apple.’

Storm in een glas water

Ook al heeft Bloomberg zeventien verschillende bronnen – het duidt er steeds meer op dat het verhaal niet helemaal klopt. Het grootste privacy-schandaal sinds PRISM is dus niets meer dan:

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar