Terug naar Twee types malware ontdekt voor de Mac (en zo ben je veilig)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Twee types malware ontdekt voor de Mac (en zo ben je veilig)

Door Daan Jeuken8 juli 2016 10:352 min. leestijd0

Op het gebied van virussen en malware is de Mac een relatief veilige haven, in vergelijking met Windows-computers. Toch glipt er zo nu en dan een kwaadwillend programma door de mazen van het OS X-net. Eerder dit jaar bleek Transmission corrupt, afgelopen week zijn er zelfs twee types malware ontdekt op de Mac. Gelukkig heeft Apple zelf de beveiliging ingebouwd om je hiervoor te beschermen.

Malware

Begin deze week was er de malware genaamd Backdoor.MAC.Elanor. Deze kwaadwillende software zat verstopt in een programmaatje dat zogenaamd bestanden omzette naar andere extensies. De app was te downloaden via sites als MacUpdate – een site die toch bekend stond als redelijk betrouwbaar. Ondanks dat de site zweert alle programma’s die het distribueert te controleren, deed dit programma niets dan de makers volledige toegang geven tot de Mac. Toch merkte MacUpdate het programma niet op en kon het zo de Macs van downloaders infecteren.

Gisteren kwam daar een tweede malware-programma bij: OSX/Keydnap. Deze app vermomde zichzelf als onschuldig zipje met daarin een tekst- of fotobestand. Opende je dat bestand, dan werd er echter heel snel even een Terminal-venstertje geopend en was de malware geïnstalleerd. Daarna werden al je inloggegevens, wachtwoorden en je creditcardinfo geüpload naar de makers.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Gatekeeper

Gatekeeper

Tegen al deze vormen van malware heeft Apple een bescherming ingebouwd in OS X: Gatekeeper. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Beveiliging en privacy’, ontgrendel het paneel via het hangslotje en kies onder ‘Sta programma’s toe die zijn gedownload bij’ voor de optie ‘Mac App Store’. Dit is de veiligste optie, maar heeft dus als consequentie dat je geen enkel ander programma meer kunt installeren. De tweede optie ‘Mac App Store en ontwikkelaars waarvan de identiteit bekend is’ is een goede gulden middenweg: het had beide malwares van afgelopen week tegengehouden. Transmission daarentegen was dan waarschijnlijk toch weer door die mazen van Gatekeeper heen gekomen …

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar