Terug naar Trap niet in deze oplichters-truc op WhatsApp
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Trap niet in deze oplichters-truc op WhatsApp

Door Laura Grootaarts11 oktober 2016 09:202 min. leestijd0

Oplichters hebben WhatsApp ontdekt. De Fraudehelpdesk krijgt steeds meer signalen dat er oplichters actief zijn op WhatsApp, en die gaan behoorlijk inventief te werk om mensen geld af te troggelen.

WhatsApp

Persoonlijke informatie via Facebook

De oplichters doen zich voor als een vriend of familielid van je en vragen vervolgens om geld. Zo kreeg een moeder een appje van haar dochter (tenminste, dat dacht ze) met daarin het verzoek om geld over te maken: ‘Mam, kun je me even helpen? Mijn rekening is geblokkeerd en moet nog twee achterstanden afbetalen, waaronder een van de zorgverzekering.’ Ma maakt 1700 euro over en vervolgens bleek de dochter hiervan niets te weten.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €325 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

De moeder was in de veronderstelling dat ze met haar dochter aan het appen was. Het bericht was weliswaar afkomstig van een onbekend nummer, maar de profielfoto was wel die van haar dochter en ook de bijbehorende naam klopte. Volgens de Fraudehelpdesk is de foto door de oplichter van Facebook geplukt. Een van de slachtoffers gaf aan dat de oplichter persoonlijke informatie had – een naam van een familielid. Waarschijnlijk zijn ook deze gegevens verzameld via Facebook. Een vorm van identiteitsfraude, in feite.

Oplichting WhatsApp: wat nu?

Krijg je een WhatsApp-bericht met daarin een bekende naam en foto maar van een onbekend nummer, wees dan alert. Zeker als er om geld wordt gevraagd, moeten alle alarmbellen bij je gaan rinkelen. Vraag na of het verzoek echt klopt – niet via een appje maar bijvoorbeeld door er even achteraan te bellen. WhatsApp heeft sinds vorig jaar ook een belfunctie: gebruik die.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar