Terug naar Tijdschrift op de iPad: zo moet het
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Tijdschrift op de iPad: zo moet het

Door Redactie iCreate26 mei 2010 16:044 min. leestijd4

Magazines op de iPad, het klinkt als een goed idee. Maar is dat het ook? Uitgevers zijn druk op zoek naar het antwoord. Wired, het Amerikaanse magazine over technologie en lifestyle, neemt het voortouw en lanceert zijn juni-nummer in App-vorm. Het blad kost € 3,99 en is vanaf nu te koop in de App Store.

Wired is zelf natuurlijk vol lof over de creatie. Chris Anderson, Editor in Chief, is opgetogen dat na maanden van hard werken de eerste digitale versie van Wired nu beschikbaar is voor de iPad. Hun artikelen waren altijd al beschikbaar op de website. ‘Maar hoe succesvol de site ook is, het is geen magazine.’

‘De tablet is onze kans om Wired te maken zoals we het altijd voor ogen hadden. Het heeft de visuele impact van papier, versterkt door interactieve elementen als video en geanimeerde infographics.’

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

• En ontvang €100,- éxtra inruilwaarde
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Deze woorden zijn veelbelovend. Zo veelbelovend dat ik na het zien van de video eigenlijk al overstag was. Bewapend met onze iTunes-account deed ik de aankoop. Het oranje Wired-icoontje sprong op het scherm, maar het downloadbalkje bleef angstvallig leeg. Wat blijkt, deze multimediale pilot weegt 527 MB. Maar ik zal je vast verklappen: het digitale magazine is het wachten en de 4 euro’s waard. Al is het maar als digitaal tussendoortje.

De kleurrijke cover knalt van het scherm. Pixars nieuwste animatiefilm Toy Story 3 staat centraal. Buzz en Woody zijn afgebeeld als ware filmhelden. Een knop in de linker onderhoek tovert een fragment uit de film tevoorschijn. Na afloop sluit deze automatisch af en kijk ik weer naar de cover. Drukken op de cover-onderwerpen werkt ook, binnen een seconde lees ik alles over ijshotels. Het artikel is enkel een scherm groot, maar de duidelijke ronde knoppen laten je kiezen tussen zes verschillende afbeeldingen. Ik veeg het artikel naar links en stuit op een advertentie – er staan veel advertenties in deze digitale editie – een plaatje van het menselijk hart staart me aan. Met een tik op de afbeelding begint deze te roteren. Geinig, het is een interactieve advertentie voor een CT-scanner.

De artikelen zijn verticaal georiënteerd. Je leest dus, anders dan in een tijdschrift, verder door naar beneden te scrollen. Naar rechts of links vegen brengt je een ander artikel (of een advertentiepagina). Op een tablet horen artikelen ook verticaal te staan. Dat vindt niet alleen Wired, de knappe koppen achter het Mag+ project denken er net zo over. Je kunt een magazine niet 1-op-1 naar de iPad vertalen. Er hoort een vertaalslag tussen te zitten en de toevoeging van geluiden, filmpjes en interactieve infographics natuurlijk. Geluid vind je bij het artikel over het opnemen van muziek. Filmpjes staan overal: in advertenties, op de cover en her en der bij artikelen ter verduidelijking. De leukste toepassing vind ik in het Toy Story 3-artikel. Na stap voor stap gelezen te hebben hoe schetsen tot leven komen kun je in een filmpje het resultaat bekijken. Simpel maar doeltreffend.

Wired laat succesvol zien hoe een magazine vertaald kan worden naar de iPad. Maar doet dit niet zonder gebreken. De lezer heeft namelijk altijd de vrijheid om te wisselen tussen een staande en liggende iPad-houding. Als het scherm op zijn breedst is (liggend) worden bij veel artikelen de kolommen te smal. Ze proppen er teveel naast elkaar. Vier woorden op een regel vind ik niet lekker lezen, dat is te weinig. Het is tevens een gemis dat afbeeldingen niet beeldvullend kunnen worden weergegeven. Tot slot bevat het blad teveel meuk. Leuke artikelen zijn maar twee of drie pagina’s lang en worden afgewisseld met bergen aan advertenties.

Wired voor de iPad vind ik een geslaagd product. De filmpjes en geluidsfragmenten voegen echt iets toe aan het artikel, zonder dat het een multimediale warboel wordt. De navigatie werkt ook als een trein, al is het even wennen aan de orientatie van de artikelen. Gelukkig heb je bovenin het scherm altijd de keuze tussen twee overzichten, zowel horizontaal als verticaal.

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

4
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Emiel Jansen
Lezer
Emiel Jansen

Een beetje te snel geschreven Bart…

‘…en sluit op een advertentie…’
‘…een plaatje van menselijk hart staart me aan…’
‘…Met tik op de afbeelding begint deze de roteren…’
‘…niet lekker lezen, dat is de weinig…’

Bart Smakman
Lezer
Bart Smakman

Je hebt gelijk, het artikel is inderdaad in sneltreinvaart geschreven.

Ik heb de fouten gecorrigeerd. Dank je wel.

iPad
Lezer
iPad

Via deze gratis Nederlandse app zijn ook tijdschriften te downloaden voor op de met een steeds groter aanbod tijdschriften.

iPad
Lezer
iPad

Sorry de html tag ging verkeer, http://www.magzine.nu is iig de site waar ik het over had.