Terug naar Tien verwachtingen voor de Mac App Store
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Tien verwachtingen voor de Mac App Store

Door Redactie iCreate4 januari 2011 14:535 min. leestijd0

Aanstaande donderdag opent de Mac App Store haar deuren: Apple’s centrale winkel voor Mac-software. Wat zal de winkel te bieden hebben? iCreate-redacteur Bram Balk zet een aantal verwachtingen op een rijtje…

 1. iWork ’11 exclusief in Mac App Store
  Als je een nieuwe winkel opent, is het ontzettend handig als je een publiekstrekker achter de hand hebt om mensen over de drempel te trekken. Pages, Numbers en Keynote kunnen die rol makkelijk vervullen. iWork komt bovendien vrijwel altijd gelijktijdig met (of vlak na) de nieuwe editie van iLife. Het zou raar zijn als Apple daar dit keer vanaf zou wijken.
 2. Apple pusht zijn eigen software
  Het is onzinnig om te denken dat Apple niet zoveel mogelijk eigen software in zijn eigen winkel zal plaatsen. Dus iLife ’11, Aperture, Final Cut Express en Logic Express zullen donderdag direct beschikbaar zijn. De vraag is echter of dit ook direct voor de professionele software van Apple geldt…
 3. Microsoft en Adobe zijn afwezig
  Voor beide bedrijven geldt dat de Mac App Store niet hun belangen dient. Microsoft en Adobe willen volledige controle over de verkoop van software en keken in het verleden vies naar digitale distributie-systemen van anderen. Dat gaat voorlopig niet veranderen. Bovendien willen ze allebei het update-proces zelf in de hand houden. Naar Office for Mac 2011 en Creative Suite 5 hoef je dus donderdag niet te zoeken.
 4. Trouwe ontwikkelaars sluiten zich massaal aan
  FileMaker, een dochterbedrijf van Apple, zal zonder twijfel Bento en FileMaker Pro beschikbaar maken. Ook verwedden wij er onze schoenen op dat alle ontwikkelaars die afhankelijk zijn van het Mac-platform zich zo snel mogelijk richting de Mac App Store begeven. Dus reken maar dat bijvoorbeeld Cultured Code (Things), Parallels (Parallels Desktop) en Panic (Transmit) vanaf het begin aanwezig zullen zijn. Dit zijn overigens ook de ontwikkelaars die het meeste belang hebben bij een Mac App Store; door in een centrale digitale winkel terecht te komen, kunnen deze ontwikkelaars veel makkelijiker nieuw publiek winnen
 5. Games voor de Mac worden zichtbaarder
  …doordat ze nu op een centrale plek komen te staan. De vraag is of Apple een partij als Electronic Arts kan strikken om meer games naar de Mac te brengen, want het aanbod is al jaren erg summier. In ieder geval zal Aspyr aanwezig zijn, die Mac-versies maakt van populaire games. Ook Blizzard zal waarschijnlijk wel zijn opwachting maken; het bedrijf verdient bakken met geld via abonnementskosten van de razendpopulaire MMORPG World of Warcraft en verkoopt zijn games het liefst op zoveel mogelijk manieren. Daarnaast zullen game-ontwikkelaars als PopCap (Bejeweld, Plants vs. Zombies) en 2D Boy (World of Goo) een prominente plek innemen. Dit zijn van oorsprong ontwikkelaars voor de Mac, maar zijn vooral succesvol dankzij de iPhone, iPod touch en de iPad.
 6. Gratis software wordt erg populair…
  Net zoals de App Store zal de Mac App Store een afdeling voor gratis software krijgen. Deze afdeling wordt logischerwijs een stuk populairder dan de betaalde sectie en zal bovendien een handige plek blijken om naar probeerversies van betaalde software te sprokkelen. Hier zal je bijvoorbeeld QuickTime tegenkomen, maar ook Google’s browser Chrome.
 7. …maar dat levert nieuwe discussies op over het toelatingsbeleid
  Want vooral bij de gratis software voor de Mac zit veel spul dat Apple zomaar kan weigeren. Gaat Apple een programma als Handbrake (waarmee je dvd’s kunt rippen) in zijn eigen winkel toestaan? En mag Spotify (een directe en gevaarlijke concurrent voor iTunes) in de Mac App Store? Waarschijnlijk wel, want de iPhone-app heeft ook nooit problemen gehad. Maar ik ben erg benieuwd hoe Apple met dit soort gevallen om zal gaan.
 8. Mac-software wordt goedkoper
  Dit is vooral een vermoeden voor de lange termijn: door concurrentie in de Mac App Store (en de afhankelijkheid van de toplijsten en aanprijzingen die we hebben gezien in de originele App Store) zullen de prijzen voor Mac-software gaan dalen. In eerste instantie zullen de verschillen niet te zien zijn, maar het zou ons niets verbazen als op 1 januari 2012 de prijzen een stuk lager liggen dan nu. Grote ontwikkelaars zullen daar waarschijnlijk wel over gaan klagen, want die zijn gewend om de prijs te dicteren.
 9. Updaten wordt véél makkelijker
  Software moet je om de zoveel tijd bijwerken voor de beste ervaring. Bij Apple-software wordt dit centraal via Software-update geregeld, maar andere programma’s moeten momenteel allemaal apart updaten. Ofwel: zodra je het programma start, controleert het direct of er een nieuwe versie op de server staat en vraagt of je deze wilt downloaden en installeren. Als een programma veel updates krijgt, kan dit nogal irritant zijn voor de gebruiker. Met een Mac App Store gaat alles in één keer.
 10. Meer mensen durven software te kopen
  Als je Mac-software op internet koopt (bijvoorbeeld bij bovengenoemde partijen), dan moet je meestal een creditcard trekken of betalen via Paypal. Dat vindt niet iedereen een veilig idee, want hoe weet je zeker dat je een website kan vertrouwen? Dit zorgt nog steeds voor veel drempelvrees bij nieuwe Mac-gebruikers, met als gevolg dat ze maar weinig software uitproberen. Dit is echt ontzettend zonde. Een Mac App Store kan optreden als een bekend en betrouwbaar systeem, waarmee je bovendien kunt betalen zonder creditcard.

Vodafone Runners: De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

Vodafone Runners: De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

Nieuwste iPhone 2022: meld je nu aan en mis niks over de laatste releases

Nieuwste iPhone 2022: meld je nu aan en mis niks over de laatste releases

Nieuwsgierig naar meer? Schrijf je in bij KPN en ontvang exclusieve updates

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar