Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Teufel voegt subwoofers toe aan kerkorgel

Auteur: Terry Stooker
0 reacties
teufel subwoofer kerk


Lees verder na de advertentie

Vanavond is het weer kerstavond en dat betekent voor veel rooms-katholieken een tripje naar de kerk voor de nachtmis. Zeg je kerk, dan zeg je al gauw kerkorgel. Dit vaak immense instrument komt vrijwel nergens zo goed tot zijn recht als in een kerkgebouw. De natuurlijke galm van zo’n grote ruimte tilt het orgelgeluid tot een hoger niveau. Maar wat als de lage frequenties niet lekker uit de verf komen? Dan plaatst Teufel gewoon wat subwoofers!

teufel subwoofer kerk

De Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

Dat is precies wat de Duitse audiogigant gedaan heeft in de Berlijnse Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche. Deze kerk bezit een orgel uit de jaren 60 dat moeite heeft om krachtige bastonen af te leveren. Het orgel uitbreiden met extra orgelpijpen is echter niet mogelijk, omdat de kerk een beschermd monument is. De oplossing: acht actieve S-6000 subwoofers.

teufel subwoofer kerk


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Deze Teufel subwoofer heeft een basreflexpoort die bijna dubbel zo groot is als bij een normale subwoofer. Hierdoor worden vervormingen tot een minimum beperkt. Tegelijkertijd beschikt hij over een uiterst geruisarme en efficiënte versterker voor een helder volume en een laag stroomverbruik. Hiermee werd een zogeheten hybride orgel gecreëerd: een perfecte samenwerking tussen analoog en digitaal.

De acht subwoofers produceren de lage frequenties door samples van eerder opgenomen geluidsfragmenten te gebruiken, aangestuurd door een midi-module. Voor de leek: ze klinken dus precies zoals het orgel zou klinken als dit wel zelf zulke lage tonen kon produceren. Al is voelen in dit geval misschien beter op zijn plek dan klinken. Want met een frequentiebereik tot ongeveer 16Hz voel je de bas meer dan dat je hem hoort. In onderstaande video wordt vanaf 2:04 een vergelijking getoond zonder en met subwoofers.

Subwoofers in het echt

Zo’n video is leuk ter illustratie, maar er gaat natuurlijk niets boven het zelf ervaren van de geluidsbeleving. Tijdens vrijwel elke dienst in de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche wordt er gebruikgemaakt van het hybride orgel. Mocht je dus ooit in Berlijn zijn …  Ieder jaar vindt bovendien het orgelimprovisatiefestival in Berlijn plaats. Hier tonen internationaal bekende organisten hun kunnen en dat van het kerkorgel.

Kan jouw eigen geluidsinstallatie ook wel wat extra laag gebruiken? Kijk dan eens naar het subwoofer-aanbod op de website van Teufel.