Terug naar Teufel voegt subwoofers toe aan kerkorgel
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Teufel voegt subwoofers toe aan kerkorgel

Door Terry Stooker24 december 2018 11:112 min. leestijd0

Vanavond is het weer kerstavond en dat betekent voor veel rooms-katholieken een tripje naar de kerk voor de nachtmis. Zeg je kerk, dan zeg je al gauw kerkorgel. Dit vaak immense instrument komt vrijwel nergens zo goed tot zijn recht als in een kerkgebouw. De natuurlijke galm van zo’n grote ruimte tilt het orgelgeluid tot een hoger niveau. Maar wat als de lage frequenties niet lekker uit de verf komen? Dan plaatst Teufel gewoon wat subwoofers!

teufel subwoofer kerk

De Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

Dat is precies wat de Duitse audiogigant gedaan heeft in de Berlijnse Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche. Deze kerk bezit een orgel uit de jaren 60 dat moeite heeft om krachtige bastonen af te leveren. Het orgel uitbreiden met extra orgelpijpen is echter niet mogelijk, omdat de kerk een beschermd monument is. De oplossing: acht actieve S-6000 subwoofers.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

teufel subwoofer kerk

Deze Teufel subwoofer heeft een basreflexpoort die bijna dubbel zo groot is als bij een normale subwoofer. Hierdoor worden vervormingen tot een minimum beperkt. Tegelijkertijd beschikt hij over een uiterst geruisarme en efficiënte versterker voor een helder volume en een laag stroomverbruik. Hiermee werd een zogeheten hybride orgel gecreëerd: een perfecte samenwerking tussen analoog en digitaal.

De acht subwoofers produceren de lage frequenties door samples van eerder opgenomen geluidsfragmenten te gebruiken, aangestuurd door een midi-module. Voor de leek: ze klinken dus precies zoals het orgel zou klinken als dit wel zelf zulke lage tonen kon produceren. Al is voelen in dit geval misschien beter op zijn plek dan klinken. Want met een frequentiebereik tot ongeveer 16Hz voel je de bas meer dan dat je hem hoort. In onderstaande video wordt vanaf 2:04 een vergelijking getoond zonder en met subwoofers.

Subwoofers in het echt

Zo’n video is leuk ter illustratie, maar er gaat natuurlijk niets boven het zelf ervaren van de geluidsbeleving. Tijdens vrijwel elke dienst in de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche wordt er gebruikgemaakt van het hybride orgel. Mocht je dus ooit in Berlijn zijn …  Ieder jaar vindt bovendien het orgelimprovisatiefestival in Berlijn plaats. Hier tonen internationaal bekende organisten hun kunnen en dat van het kerkorgel.

Kan jouw eigen geluidsinstallatie ook wel wat extra laag gebruiken? Kijk dan eens naar het subwoofer-aanbod op de website van Teufel.

iCreate 145
iCreate 145
Geef je Mac een frisse start 🫧
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Terry Stooker

Is sinds de introductie van de Mac mini fanatiek Apple-gebruiker. Houdt van de vele creatieve mogelijkheden van macOS.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar