Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Steam: zo kun je 32-bit games blijven spelen op je Mac

Auteur: iCreate
0 reacties
Steam


Lees verder na de advertentie

Het kan je niet ontgaan zijn: afgelopen najaar is er een nieuwe versie van macOS verschenen. In oktober kwam macOS Catalina uit, met daarin een hoop nieuwe functies. Maar er waren ook wat zaken waarvan we afscheid moesten nemen. Zo ondersteunt Catalina geen 32-bit apps meer. En dat bleek een onprettige verrassing voor onder meer mensen die gamen via het gameplatform Steam.

Verouderde apps moeten geüpdatet worden

Apple is jaren bezig met de overstap van 32 naar 64 bit. Recente Macs hebben een 64-bit processor die het best tot zijn recht komt in combinatie met 64-bit apps. Apple streeft een optimale gebruikerservaring na en sinds Catalina kun je verouderde 32 bit-apps helemaal niet meer opstarten. Je krijgt dan een foutmelding waarin staat dat de ontwikkelaar van de app voor een update moet zorgen. Is een app nog niet geüpdatet, dan raadt Apple je aan om contact op te nemen met de ontwikkelaar.

Steam is bijgewerkt, maar …

Steam, lange tijd een 32-bit app, heeft aan de oproep om te updaten gehoor gegeven en inmiddels is er een 64-bit versie van Steam beschikbaar. Dat is voor de meeste gebruikers een behoorlijke opluchting. De gemiddelde gamer is verknocht aan zijn of haar Steam-collectie, die vaak over meerdere jaren is opgebouwd. Gamers die actief zijn op Steam schaffen vaak al hun spellen via het platform aan. Het nadeel hiervan is dat alle aankopen, van een eenvoudig blackjackspelletje tot de nieuwste releases, direct onbereikbaar zijn bij problemen met Steam.

‘Steamloze’ dagen kun je natuurlijk vullen met eindeloos scrollen op Facebook of het bingen van een nieuwe Netflix-serie. Wil je toch gamen zonder Steam, dan zijn je mogelijkheden helaas beperkt tot in-browser games. Een simpel kaartspelletje of bordspel is toch niet te vergelijken met een online deathmatch in Halo … Nu is er inmiddels toch een 64-bit versie beschikbaar, eind goed al goed dus? Niet helemaal. Steam zelf mag inmiddels dan wel 64-bit zijn; dat geldt mogelijk niet voor alle afzonderlijke games in de Steam-bibliotheek. De 32-bit apps zijn nog wel toegankelijk, maar als je Catalina draait kun je ze niet meer spelen op je Mac. Het kan dus zijn dat je relatief kleinere spelletjes niet meer werken. Wat nu?

Steam: 32-bit games blijven spelen


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Voor sommigen biedt Steam Play een goede oplossing, want je kunt je games ook spelen op Windows of Linux. Maar misschien wil je per se op je Mac blijven spelen, of heb je überhaupt geen andere computer. Als je al naar macOS Catalina geüpdatet hebt, zijn er verschillende opties om de 32-bit games te blijven draaien. Wij noemen er enkele:

  • Met een virtuele machine kun je Windows draaien op je Mac. Of, als je Apple-minded bent, een oudere versie van macOS. Een fijn maar wel wat prijzig programma om dit te doen is Parallels Desktop.
  • Er is nog een manier om gebruik te maken van 32-bit apps in macOS Catalina. Deze optie is gratis maar wel wat arbeidsintensiever: creëer een afgeschermd APFS-volume op je Mac met daarop macOS Mojave. Wanneer je een 32-bit app wilt openen, wissel je eerst naar Mojave.
  • Via het hulpprogramma Boot Camp kun je op iedere Mac Windows installeren – je moet dan wel Windows aanschaffen.