Terug naar Stapt Apple in 2012 over op ARM-processors?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Stapt Apple in 2012 over op ARM-processors?

Door Redactie iCreate11 mei 2011 13:002 min. leestijd0

Volgens de blog Barrons.com beweert hardware-analist Ben Reitzes van Barclays-Capital dat Apple mogelijk al in de tweede helft van volgend jaar de Intel-processor van ‘enkele Macs’ gaat vervangen door ARM-processors. Apple zou daarvoor aan eigen ARM-gebaseerde processors en iOS-software werken. Intussen zouden ze al druk bezig zijn met software om de omschakeling met de MacBook Air te gaan maken, aldus Reitzes.

Vodafone Runners: De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

Vodafone Runners: De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

Een reden voor de omschakeling naar ARM-Macs is niet bekend. Misschien wil Apple met de goedkopere en zuinigere ARM-chips goedkopere MacBooks gaan maken?

MacBook en iPad
Eerder deze maand berichtte Charlie Dermerjian van SemiAccurate dat Apple de ARM-chips ook voor zijn andere notebooklijnen en tabletcomputers gaat gebruiken. Dat zal op zijn vroegst pas in 2013 zijn, want de eerste eigen, voor serieproduktie geschikte ARM-processor wordt pas in 2012 verwacht.

Uhh, … ARM? Wat is dat?
ARM-processors zijn niet nieuw. De naam staat oorspronkelijk voor ‘Acorn RISC Machine’, met ‘RISC’ als afkorting voor ‘Reduced Instruction Set Computer’. De eerste ARM-processor werd door Acorn Computing, Ltd. al in 1985 ontwikkeld. Deze goedkope en energiezuinige processor werd onder meer toegepast in Acorns eigen computers.

Historie: Apple & Acorn
ARM-processors en Acorn-computers waren in de jaren tachtig niet bijster succesvol. Ze waren hun tijd gewoon (te) ver vooruit en ook energiezuinigheid was destijds geen issue. Maar Apple zag de potentie van ARM en richtte in 1991 samen met Acorn een nieuw bedrijf op: Advanced RISC Machines, Ltd. Het eerste resultaat van die samenwerking was de ARM610-chip, die in de Apple Newton-pda werd toegepast.

Anoniem maar succesvol
Intussen is de onderneming van Apple en Acorn nog steeds verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de ARM-instructieset, die door andere fabrikanten in licentie kan worden genomen voor het produceren van processorkernen en -chips. Aangezien stroomverbruik tegenwoordig wél een belangrijk criterium is, vind je ARM-processorkernen terug in tal van apparaten, niet alleen in de iPod en iPhone, maar ook anoniem in televisies, wasmachines en zelfs auto’s.

De iPhone 13 nu met 3 maanden Apple TV+

De iPhone 13 nu met 3 maanden Apple TV+

• Extra voordeel met KPN Hussel korting

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
MacBook Air
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar