Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Voor of tegen de sleepwet? Bepaal het met deze stemwijzers

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
sleepwet stemwijzer


Lees verder na de advertentie

Naast de gemeenteraadsverkiezingen brengen we woensdag een stem uit voor de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), in de volksmond de sleepwet genoemd. Het kan lastig zijn om te bepalen of je voor of tegen deze wet bent. Om je te helpen bij je keuze, kan een sleepwet stemwijzer je helpen.

Sleepwet stemwijzer

Online zijn er verschillende kieshulpen die je op je iPhone of Mac kunt raadplegen. Een daarvan is de sleepwet stemwijzer van NU.nl. Hier krijg je te maken met negen stellingen, waarna de kieswijzer met een percentage laat zien hoe erg je je kunt vinden in de nieuwe wet. Hoe hoger het percentage, des te meer je het eens bent met de sleepwet.

Ook onderzoekerscollectief Follow The Money ontwikkelde een kieswijzer over de sleepwet. Aan de hand van vijf stellingen kom je erachter of je voor of tegen de sleepwet moet stemmen.

Een andere sleepwet kieswijzer vind je op waartrekjijdegrens.nl. Op basis van vijf scenario’s, die ondersteund worden met een video, bepaal je waar jij de grens trekt. Objectief is de kieswijzer echter niet; de stemwijzer is een initiatief van Bits of Freedom, een beweging die opkomt voor internetvrijheid in Nederland.

Voorkennis


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

https://www.youtube.com/watch?v=7kvrc1UDBLM

Wanneer je een kieswijzer over de Wiv invult, is het belangrijk dat je enige voorkennis hebt. Bekijk hiervoor bijvoorbeeld bovenstaande video van NU.nl. Op de website van de AIVD lees je wat de Wiv inhoudt en waarom de wet waardevol is. Wil je nadelen van de sleepwet weten? Neem dan een kijkje op een artikel van Bits of Freedom, waar ze 5 redenen geven om tegen de sleepwet te stemmen.