Terug naar Voor of tegen de sleepwet? Bepaal het met deze stemwijzers
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Voor of tegen de sleepwet? Bepaal het met deze stemwijzers

Door Koen van Ekeren20 maart 2018 09:242 min. leestijd0

Naast de gemeenteraadsverkiezingen brengen we woensdag een stem uit voor de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), in de volksmond de sleepwet genoemd. Het kan lastig zijn om te bepalen of je voor of tegen deze wet bent. Om je te helpen bij je keuze, kan een sleepwet stemwijzer je helpen.

stemwijzer sleepwet

Sleepwet stemwijzer

Online zijn er verschillende kieshulpen die je op je iPhone of Mac kunt raadplegen. Een daarvan is de sleepwet stemwijzer van NU.nl. Hier krijg je te maken met negen stellingen, waarna de kieswijzer met een percentage laat zien hoe erg je je kunt vinden in de nieuwe wet. Hoe hoger het percentage, des te meer je het eens bent met de sleepwet.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Ook onderzoekerscollectief Follow The Money ontwikkelde een kieswijzer over de sleepwet. Aan de hand van vijf stellingen kom je erachter of je voor of tegen de sleepwet moet stemmen.

Een andere sleepwet kieswijzer vind je op waartrekjijdegrens.nl. Op basis van vijf scenario’s, die ondersteund worden met een video, bepaal je waar jij de grens trekt. Objectief is de kieswijzer echter niet; de stemwijzer is een initiatief van Bits of Freedom, een beweging die opkomt voor internetvrijheid in Nederland.

Voorkennis

Wanneer je een kieswijzer over de Wiv invult, is het belangrijk dat je enige voorkennis hebt. Bekijk hiervoor bijvoorbeeld bovenstaande video van NU.nl. Op de website van de AIVD lees je wat de Wiv inhoudt en waarom de wet waardevol is. Wil je nadelen van de sleepwet weten? Neem dan een kijkje op een artikel van Bits of Freedom, waar ze 5 redenen geven om tegen de sleepwet te stemmen.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar