Binnen een paar maanden is het eindelijk zover: dan heb je aan je iPhone of iPad een nieuwe gesprekspartner in de vorm van Siri, in het Nederlands! Benieuwd wat je straks in iOS 8.3 met Siri kunt? Wij hebben een aantal voorbeelden op een rij gezet, maar besef wel: omdat Siri niet werkt met precieze commando’s, zijn de mogelijkheden bijna eindeloos.
Bellen, Berichten en Mail
Om een telefoontje te plegen, een bericht of e-mail te sturen heb je het touchscreen niet meer nodig. Zeg ‘Bel naar huis’, ‘Stuur mijn vriendin een bericht: Waar ben je?’ of ‘Nieuwe e-mail aan Sven’ en Siri regelt de rest.
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!
Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen
Agenda, Herinneringen, Notities, Klok, Weer en Muziek
Een aantal handige apps die standaard op je iPhone en iPad staan, werken ook met Siri. Zo kun je direct afspraken in de Agenda zetten of je volgende afspraken opvragen. Ook Herinneringen en Notities kun je dicteren zonder dat je de app hoeft op te starten. Een wekker zet je met ‘Maak me wakker om 7:00 uur’ en een timer met ‘Stel de timer in op 7 minuten’. Tot slot geeft Siri op verzoek niet alleen het weerbericht, maar kun je ook vragen hoe laat de zon opkomt of hoe hard het waait. Overigens kun je ook andere apps, zoals de App Store, met een commando opstarten.
De Muziek-app wordt met Siri eigenlijk een stukje handiger. Uiteraard is het mogelijk om nummers te pauzeren of skippen, maar je kunt je ook laten verrassen door te zeggen ‘Speel wat blues’ of ‘Speel mijn feestmix in willekeurige volgorde’.
Kaarten en omgeving
Zeg ‘Geef me een routebeschrijving van hier naar huis’ en Siri wijst je de weg. Ook op vragen als ‘Hoe laat kom ik aan’ zul je een antwoord krijgen. Zoek je een benzinestation, koffietentje of restaurant in de buurt? Ook geen probleem, al worden deze gegevens wel uit Kaarten gehaald, dat helaas nog niet zo volledig is als Google Maps.
Vragen beantwoorden
Het beantwoorden van vragen doet Siri natuurlijk continu, maar in plaats van commando’s kun je ook vragen stellen waarvoor Siri werkelijk de encyclopedie induikt. Denk aan ‘Hoe diep is de Atlantische Oceaan?’ of ‘Vertel me wat meer over Tim Cook’. In de bètaversie verwijst Siri ons nog keer op keer naar het internet, maar het is uiteindelijk de bedoeling dat de spraakassistent zelfstandig antwoord kan geven op dit soort vragen.
Instellingen
Tot slot is het erg handig dat je met de spraakbesturing ook instellingen kunt wijzigen. Zonder dat je het menu hiervoor in hoeft te duiken kun je bijvoorbeeld de helderheid van het scherm wijzigen, instellingen van apps tonen en wifi of bluetooth in- en uitschakelen.
Praat mee!