Terug naar Het veiligste onderdeel van de iPhone gehackt?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Het veiligste onderdeel van de iPhone gehackt?

Door Laura Grootaarts4 augustus 2020 14:052 min. leestijd0

Een groep Chinese programmeurs beweert dat ze een kwetsbaarheid hebben aangetroffen in de Secure Enclave Chip van Apple. Het lijkt een lastig probleem, dat niet zomaar verholpen kan worden met een update.

iPhone 8

Secure Enclave Chip

De Secure Enclave Chip is een coprocessor die zorgt voor een extra beveiligingslaag op je Apple-apparaten. Deze chip speelt een belangrijke rol in de opslag van gevoelige informatie. Daartoe behoren biometrische gegevens, zoals de scan van je gezicht voor Face ID en je vingerafdruk voor Touch ID. Maar denk ook aan wachtwoorden en gegevens voor Apple Pay.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

De Secure Enclave Chip werkt compleet geïsoleerd van de gewone processor en de rest van het systeem. Apps hebben zodoende nooit rechtstreeks toegang tot je privésleutels; alle communicatie verloopt via de betreffende chip. Maar nu blijkt die dus te kraken.

Wat dat precies voor gevolgen heeft, is onduidelijk. Maar het zou in theorie kunnen betekenen dat kwaadwillenden zo toegang krijgen tot je wachtwoorden, creditcardgegevens en meer. Als doorsnee gebruiker is de kans bijzonder klein dat je last gaat hebben van deze kwetsbaarheid: de hacker moet je iPhone in handen hebben om kwaad te kunnen doen. Laten we het zo zeggen: er zijn gemakkelijkere manieren om aan je gegevens te komen.

Niet op te lossen met een update

Volgens de Chinese programmeurs heeft het probleem te maken met de hardware van de chip. Dat betekent dat de kwetsbaarheid niet is op te lossen met een software-update. Het probleem doet zich voor bij apparaten met een Secure Enclave Chip in combinatie met een A7 tot A11 Bionic-chip. De iPhone 8 en de iPhone X bijvoorbeeld. De iPhone XR, XS en 11 (Pro) hebben er geen last van. De chip zit verder ook in de HomePod, Apple TV en bepaalde Macs.

iCreate 146
iCreate 146
Ontdek de geheimen van iOS 16! 🔍

Bron: 9to5Mac

 

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar