Terug naar Vanaf vandaag gratis roaming in de EU: wat moet je weten?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Vanaf vandaag gratis roaming in de EU: wat moet je weten?

Door Koen van Ekeren15 juni 2017 11:152 min. leestijd0

Roamingkosten zijn vanaf vandaag verleden tijd in de Europese Unie. Op vakantie in Europa kunnen we dus eindeloos bellen, sms’en en internetten met onze iPhone – al loeren er nog een paar addertjes onder het gras.

Roamingkosten

Voortaan neem je je Nederlandse telefoonbundel mee naar naar het buitenland. Dit betekent dat je in EU-landen – plus IJsland, Noorwegen en Liechtenstein – kosteloos internet via 3G of 4G.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Dataroaming aanzetten op een iPhone

In EU-landen kun je de dataroaming-knop op je iPhone dus met een gerust hart inschakelen. Open hiervoor de app Instellingen en tik op ‘Mobiel netwerk’. Kies vervolgens voor ‘Opties mobiele data’ en zet de dataroaming-schakelaar aan.

dataroaming gratis

Is dataroaming ingeschakeld? Dan zijn er nog vier dingen waar je op moet letten.

 1. Onbeperkt bestaat niet
  T-Mobile en Tele2 bieden onbeperkte databundels aan. In het bezit van zo’n bundel? Dan neem je het onbeperkt internetten helaas niet mee naar andere EU-landen. Daar geldt een ‘fair use policy’. Bij T-Mobile internetten gebruikers die een onbeperkte databundel hebben tot 10 GB gratis, bij Tele2 tot 6 GB.
 1. Bellen naar een ander EU-land blijft peperduur
  De bundel voor bellen en sms’en neem je mee naar het buitenland. Binnen een EU-land kost bellen dus evenveel als in Nederland. Maar: bellen vanuit het buitenland naar Nederland valt niet binnen je bundel. Daarvoor brengen providers dus nog steeds extreem hoge tarieven in rekening, waar ze volgens de Consumentenbond 5000 procent winst op maken.
 1. Zwitserland en Liechtenstein zijn géén lid van de EU
  Controleer bij twijfel of het land waar je naar vertrekt ook lid is van de Europese Unie. Landen als Zwitserland, Turkije, Andorra en Vaticaanstad zijn bijvoorbeeld geen onderdeel van de EU.
 1. Na een bepaalde periode kost roaming wél geld
  Verblijf je voor een langere periode in een ander EU-lidstaat, bijvoorbeeld vanwege een stage? Dan kan een provider roamingkosten in rekening brengen. Dit mag een provider doen als je gedurende een periode van vier maanden meer data hebt verbruikt in het buitenland, dan in Nederland.
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar