Terug naar Revolutionaire Light Peak klaar voor de Mac
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Revolutionaire Light Peak klaar voor de Mac

Door Daan Jeuken4 november 2010 13:342 min. leestijd3

© Intel

Onlangs vroegen we ons af waarom Apple USB 3.0 negeert, hier komt het antwoord: Light Peak is klaar om in 2011 te worden gebruikt. Light Peak is een alternatief voor de USB-technologie en is veel sneller, compacter en multifunctioneel. Eén Light Peak-kabeltje maakt al je andere kabels overbodig.

Snelheid
De reden dat USB 3.0 werd gehypet is dat het tien keer zo snel is als het huidige USB 2.0. De startsnelheid van Light Peak is echter al dubbel zo snel als USB 3.0 en er zit nog veel rek in de techniek. Light Peak zal in eerste instantie 10 Gigabit per seconde overzetten. Dit betekent dat elke seconde een Gigabyte wordt overgezet, wat in de praktijk inhoudt dat een Blu-Ray-film binnen dertig seconden is getransporteerd. De verwachting is echter dat de snelheid binnen tien jaar is opgelopen naar 100 Gbps.

Lang, dun en multifunctioneel
Behalve de hoge snelheid heeft Light Peak nog veel meer voordelen. Dankzij de optische technologie kunnen de kabels wel honderd meter lang worden gemaakt. Daarnaast worden de kabels veel dunner, want het vezel is zo dun als mensenhaar. Last but not least: Light Peak is multifunctioneel. Het kan meerdere protocollen tegelijk laten lopen. Dus één kabeltje voor al je randapparaten, in plaats van een USB voor kleine apparaten, een DisplayPort voor video, SATA voor een externe schijf en Ethernet voor het netwerk.

Vodafone Runners: De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

Vodafone Runners: De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

Pionier
Light Peak is ontwikkeld door Intel, maar het kreeg hiervoor de opdracht van Apple, dat er in 2007 al de vervanger van USB, FireWire en DisplayPort in zag. Daarmee lijkt de weg helemaal vrij voor Light Peak op de Mac. Het verklaart dus ook waarom Apple USB 3.0 zo publiekelijk negeerde. Als notoire pionier zou Apple dan van de huidige USB 2.0 rechtstreeks overstappen op deze nieuwe techniek en het gehypete, maar dus al achterhaalde, USB 3.0 helemaal overslaan. Revolutie in plaats van evolutie.

Nieuwste iPhone 2022: meld je nu aan en mis niks over de laatste releases

Nieuwste iPhone 2022: meld je nu aan en mis niks over de laatste releases

Nieuwsgierig naar meer? Schrijf je in bij KPN en ontvang exclusieve updates

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Jasper
Lezer
Jasper

Dat overslaan lijkt mij wat voorbarig. Je kunt dan wel Apple heten maar een bedrijf als Canon staat vast niet te trappelen om twee aansluitingen op zijn camera’s te gaan zetten om zowel early adopters als traditionele gebruikers te faciliteren. Ze zullen dus wel een poosje naast elkaar bestaan, maar Light Peak lijkt (op papier) in ieder geval wel de toekomst te hebben 🙂

Ravi
Lezer
Ravi

Ik denk dat ik het hier wel mee eens kan zijn. Zelf ben ik erg benieuwd naar wat Light Peak gaat brengen. Naast het feit dat Light Peak het USB 3.0 kabeltje kreupel doet lijken zie ik maar één nadeel. Het is mij nog niet duidelijk of en wat voor soort power interface erop te vinden zal zijn. Op Wikipedia vind ik een aantal opties terug. Heeft iemand anders hier meer duidelijkheid op?

Lulu
Lezer
Lulu

Dat wordt dus pieken met de Mac 🙂