Terug naar Review: Het draadloze systeem van Raumfeld
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Review: Het draadloze systeem van Raumfeld

Door Daan Jeuken21 oktober 2015 12:244 min. leestijd0

Draadloze multi-room audiosystemen staan in de volksmond synoniem aan Sonos. Raumfeld heeft echter ook al jaren zo’n systeem en timmert sinds het in 2010 werd overgenomen door Teufel steeds harder aan de weg. Het systeem van Raumfeld werkt met het hele pallet aan speakers, die je los kunt gebruiken of in de vorm van kamers aan elkaar kunt koppelen. De keuze bij Raumfeld is ruim: van de One S (€ 249,99), via de One M (€ 399,99), Stereo Cubes (€ 499,99 per paar), Stereo M (€ 899,99 per paar) tot de Stereo L (€ 1499,99 per paar). Kijk wanneer je gaat bestellen even op de site van Raumfeld, daar zijn vele kortingscodes te vinden voor € 50 tot € 200 korting.

Stereo M

Raumfelds Stereo-speakers bestaan uit twee speakers – anders kun je ook geen échte stereo-omgeving creëren. De Stereo M die wij mochten testen bestaat uit een actieve en een passieve speaker: op de actieve zitten de knoppen en aansluitingen, de passieve speaker sluit je bedraad aan op de actieve, met een cinch-stereostekker die de speaker zowel van stroom als geluid voorziet. Het aansluiten is een peulenschilletje, maar het is wel jammer dat je de tweede speaker niet draadloos kunt aansluiten. Dit bevordert weliswaar de geluidskwaliteit, maar beperkt ook de plaatsing van de speakers in je kamer. Raumfeld Stereo M

Raumfeld-app

Je bedient de Raumfelds via de bijbehorende app. Eenmaal eenvoudig gekoppeld aan je wifi-netwerk, zijn ze beschikbaar om te streamen. Je kunt vanuit de app alle muziek van je iPhone streamen en handmatig afspeellijsten maken – net als bij Sonos werkt dit helaas nog niet met Apple Music of iTunes Match. Streamingsdiensten als TuneIn, Spotify, TIDAL en Last.fm zijn wel beschikbaar. Helaas is er geen app voor de Mac, je kunt dus niet de bibliotheek van je Mac rechtstreeks benaderen.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

De bediening verloopt verder volledig vanuit de app. Op de Stereo M zelf zit wel een volumeknop (handig als de telefoon gaat), een aan/uit-knop en vier mysterieuze extra knoppen. De handleiding laat geen woord los over deze knopjes, maar we hebben het myseterie opgelost: je kunt vier afspeelfavorieten instellen (van een TuneIn-radiostation tot een afspeellijst op je iPhone), die je met één druk op de knop afspeelt.

Raumfeld app

Net als bij de Sonos-app is het in eerste instantie een behoorlijk gezoek hoe je alles koppelt, ontkoppelt en waar je alles vindt – dat schijnt toch lastig in een app samen te vatten te zijn. Bovendien kent de Raumfeld-app nog wat kinderziektes. Zo stond bij de Stereo M het stereopaar verkeerd om en lukte het niet om ze om te draaien, verstoort de volumeknop van je iPhone de app, worden dubbelalbums verkeerd gesorteerd en worden artiesten op voorzetsels gesorteerd (dus alle The’s bij elkaar). Hier mag Raumfeld nog wel wat aandacht aan besteden. Het goede nieuws is dat dit via de App Store gemakkelijk kan worden opgelost.

Geluid

Dan het geluid van de Stereo M … we zijn zelden direct zo enthousiast geworden van speakers. Op alle volumeniveaus klinken de M’s ontzettend dynamisch en gebalanceerd. Vergelijk je dit met het geluid van twee Sonos Play:5’s (de oude, samen net zo duur, de nieuwe hebben we nog niet gehoord), dan wint de Stereo M het absoluut. Ze zijn een genot om naar te luisteren, hard en zacht.

Oordeel

Raumfeld slaagt er met zijn mutli-kamersysteem deels in om de Sonos-ervaring te creëren. Het grote voordeel van de Sonos Play:5’s is dat beide speakers draadloos werken en dus overal in huis geplaatst kunnen worden. Ook qua installatie en app staat Sonos nog een paar stapjes voor, maar die achterstand kan Raumfeld met een paar goede updates wel goed maken. Heb je het spul echter eenmaal geïnstalleerd, dan staat het luistergenot bij Raumfeld buiten kijf.

Raumfeld set

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar