Terug naar ‘Ontwerper Jony Ive vertrekt vanwege desinteresse Tim Cook in design’
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

‘Ontwerper Jony Ive vertrekt vanwege desinteresse Tim Cook in design’

Door Koen van Ekeren2 juli 2019 11:212 min. leestijd0

Afgelopen donderdag werd het bekend: Jony Ive vertrekt na dertig jaar bij Apple. Volgens The Wall Street Journal hing het vertrek al een tijdje in de lucht. De hoofdontwerper kon zich volgens bronnen aan de krant niet vinden in het beleid van Tim Cook, die weinig belangstelling zou hebben voor design.

Reden vertrek Jony Ive

De Amerikaanse zakenkrant sprak met verschillende mensen uit de omgeving van Jony Ive. De afgelopen jaren dreef de hoofdontwerper – die het brein is achter de ontwerpen van de iPhone, Mac, iPod en Apple Watch – steeds verder weg van het bedrijf.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Na het overlijden van Steve Jobs in 2011, met wie Ive een zeer goede band had, werd Apple geleid door Tim Cook. Volgens WSJ spande de nieuwe CEO zich in om de beroemde ontwerper in huis te houden, bijvoorbeeld door hem de veruit best betaalde Apple-medewerker te maken.

Cook had echter niet de aandacht voor design als Jobs dat wel had, zo schrijft de krant. Mensen uit het ontwerpteam zagen maar weinig van Cook. Hij zou vooral interesse hebben voor de operationele zaken; design stond niet langer centraal. Intussen werden belangrijke functies meer en meer bekleed door mensen met een financiële achtergrond, die weinig affiniteit hadden met technologie of design.

Dit zorgde voor desillusie bij Ive, die ‘moedeloos’ werd van de koers van Cook. De laatste jaren bleef hij steeds vaker weg bij vergaderingen van het ontwerpteam. Vaak werkte hij vanuit zijn huizen in San Fransico, Hawaii en het Verenigd Koninkrijk en belangrijke knopen hakte hij niet langer door. Al een tijdje was de design-afdeling daardoor stuurloos en leiderschap ontbrak. Oud-collega’s zagen een vertrek dan ook al lang aankomen.

iCreate 143
iCreate 143
🎁 De ultieme Apple-koopgids

Reactie Cook

Inmiddels heeft Cook gereageerd op het artikel van The Wall Street Journal, dat hij ‘een absurd verhaal’ noemt. Opvallend is dat de Apple-baas niet alles ontkent. ‘Veel van wat in het verhaal staat, met in het bijzonder de conclusies, komt niet overeen met de werkelijkheid’, zo verweert Cook zich.

Toch lijkt het verhaal de reden van het vertrek voor een heel eind te verklaren, zeker omdat Bloomberg eerder een vergelijkbaar artikel publiceerde. Ive blijft overigens nog wel verbonden aan Apple. Hij gaat verder met het ontwerpbureau LoveFrom en Apple is de eerste klant.

Bron: The Wall Street Journal, Bloomberg.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar