Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Recordinkomsten voor Apple, maar iPhone-verkoop loopt terug

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone-verkoop loopt terug


Lees verder na de advertentie

88.300.000.000. Zoveel dollars (88,3 miljard) stroomden in de laatste drie maanden van 2017 binnen op de rekening van Apple. Nog nooit waren de kwartaalopbrengsten zo hoog bij Apple, dat inmiddels ruim $285 miljard (!) op kas heeft staan. Maar er was ook minder positief nieuws.

Apple Park

iPhone-verkoop loopt terug

De verkoop van iPhones is namelijk teruggelopen. Apple meldde dat het 77,3 toestellen verkocht. Dit is een daling van 1% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016. Maar zet je de cijfers in het juiste perspectief, zie je dat Apple hiermee uitstekende cijfers overlegt. De gemiddelde verkoopprijs van een iPhone is namelijk flink gestegen; nu geven consumenten gemiddeld bijna $800 uit aan een iPhone, een jaar eerder was dat nog $695.

De stijging van de gemiddelde verkoopprijs is uiteraard vooral te danken aan de nieuwe iPhone X, die in de Verenigde Staten een startprijs heeft van $999. De telefoon bestaat uit een en al scherm en je ontgrendelt hem door je gezicht te scannen. Volgens verschillende geruchten valt de verkoop van het toestel flink tegen, maar desondanks is de iPhone X sinds november elke week de best verkopende iPhone stelt Tim Cook.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Daarnaast verkocht Apple 13,1 miljoen iPads en 5,1 miljoen Macs. Ruim een tiende van de omzet genereerde het uit diensten, zoals Apple Music. Alle opbrengsten samen waren goed voor een nettowinst van $20 miljard: ook al een record.

Apple investeert $350 miljard

Apple bezit dus $285 miljard aan kasgeld en volgens financieel topman Luca Maestri heeft Apple nu de flexibiliteit om dit kapitaal in te zetten. ‘Dat zullen we in de loop van de tijd doen, omdat het bedrag erg groot is’, zegt hij.

Een groot deel van dit bedrag gaat op aan bijdragen aan de Amerikaanse economie. In de komende vijf jaar pompt het bedrijf liefst $350 miljard in de Verenigde Staten, met onder anderen betalingen aan leveranciers, investeringen in werkgelegenheid en de bouw van een tweede hoofdkantoor.