Een Amerikaanse rechter gaat niet akkoord met de schikking die Apple, Google, Adobe en Intel wilden treffen met 64.000 werknemers. Met een bedrag van $ 324 miljoen wilden de techgiganten een einde maken aan de rechtszaak die door werknemers was aangespannen vanwege vermeende wervingsafspraken.
Wegkapen van personeel
De bedrijven zouden de afgelopen jaren verboden salaris- en wervingsafspraken hebben gemaakt. Naar verluidt zou Steve Jobs in 2005 een e-mail hebben gestuurd naar Google dat het ‘oorlog was’ indien Google een groep engineers van Apple zou aannemen. De Apple-oprichter zou een grote rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van wervingsafspraken, waarmee werd voorkomen dat de bedrijven getalenteerde werknemers bij elkaar wegkaapten tegen hogere salarissen. Ook zou Eric Schmidt, voormalig ceo van Google, een recruiter hebben ontslagen omdat deze een Apple-medewerker een baan had aangeboden.
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!
Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen
Schikkingsvoorstel
Eerder gingen de aanklagers akkoord met het schikkingsvoorstel, dat neerkomt op $ 2.000 tot 8.000 per werknemer. De rechter vindt het bedrag echter te laag in vergelijking met een eerdere schikking van Pixar en Lucasfilm. Als de bedrijven niet met een nieuw schikkingsvoorstel over de brug komen, komt de zaak voor de rechter. Dat kan ertoe leiden dat Apple, Google, Adobe en Intel een schadevergoeding van $ 3 tot 9 miljard moeten betalen aan de werknemers.
Apple, Google en Adobe wilden niet reageren, maar Intel gaf aan ‘teleurgesteld’ te zijn in de uitspraak van de rechter. De zaak wordt volgende maand voortgezet.
Praat mee!