Terug naar Preview: Retina iMac met 5K-beeldscherm
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Preview: Retina iMac met 5K-beeldscherm

Door Redactie iCreate21 oktober 2014 19:063 min. leestijd0

Afgelopen donderdag werd hij op de keynote met veel bombarie aangekondigd: de Retina iMac met 5K-beeldscherm. In navolging van de iPhone, de iPad en de MacBook Pro krijgen nu ook Apple’s desktopcomputers beeldschermen met enorm hoge resoluties. De specificaties vertelde Phil Schiller natuurlijk in geuren en kleuren tijdens de presentatie, maar hoe ziet 5K er in het echt uit?

5K: Extreem scherp beeld

iCreate had vandaag het geluk er eentje in het echt te mogen aanschouwen. Je ziet het verschil meteen: de iMac 5K heeft een knisperhelder beeldscherm. En wanneer je er met je neus bijna op zit, is het bizar hoeveel meer details je kunt zien bij de foto’s die in een hoge resolutie zijn geschoten. Ieder randje steekt uit in de rotsen van de berg (zie deze wallpaper op 5K-resolutie). Ieder haartje in de veer van een papegaai is te zien. Miljoenen individuele druppeltjes zie je op de blaadjes van een bloem liggen. Zeker in close-up is het effect enorm duidelijk te zien. Het beeld is door de 5K-resolutie zo scherp dat je ogen bijna denken dat het beeld driedimensionaal lijkt.

Video monteren in Final Cut Pro X

Heb je een videocamera die kan filmen in 4K? Dan wil je zo snel mogelijk deze iMac in huis halen, want voor € 2629 krijg je een Mac waarmee je in Final Cut Pro X native in 4K kunt monteren. Ofwel: je ziet in het preview-venster van FCP X de perfecte weergave van de film die je op dat moment aan het bewerken bent. En ja: alle 4K-beelden roetsen in één vloeiende beweging door het programma heen. En als klap op de vuurpijl ziet videomateriaal dat in 4K is geschoten op de Retina iMac er levensecht uit. Het bioscoopgevoel was nog nooit zo groot op een Mac.
iMac 5K Retina-display

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

4K vs. 5K

Ironisch genoeg heeft 5K ook een paar nadelen: doordat het beeldscherm een hogere resolutie heeft dan 4K, moet het beeld voor een schermvullende weergave opschalen naar de grootte van het 5K-beeldscherm. De mooiste versie van je 4K-beeldmateriaal krijg je dus niet fullscreen te zien; bizar maar waar. Ook moet je bedenken dat veel websites nog niet gemaakt zijn voor zo’n hoge resolutie, wat betekent dat de plaatjes minder mooi ogen dan bijvoorbeeld de bureaubladachtergronden van OS X Yosemite.

Onze mening

Het is nog te vroeg voor conclusies. Bij de introductie van de Retina MacBook Pro waren er vergelijkbare luxe-problemen door de hoge resolutie van het scherm. Maar de introductie van dat apparaat eindigde in één groot feest. Met een 5K-beeldscherm inclusief iMac loopt Apple voorop in de technologische vooruitgang en lijkt het er sterk op dat de adoptie van hogeresolutieschermen een enorme vlucht gaat nemen. Wij kunnen na de eerste kennismaking niet wachten op ons testmodel voor de review. Wordt vervolgd!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iMac
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar