Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Maker Pegasus-spyware in de VS nu ‘nationaal veiligheidsrisico’

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Pegasus spyware


Lees verder na de advertentie

NSO Group, het Israëlische spionagebedrijf achter de Pegasus-spyware die onder andere gebruikt wordt op iPhones, is door een overheidsinstantie uit de Verenigde Staten flink aangepakt.

Pegasus-spyware

Deze zomer kwam Amnesty International met een rapport naar buiten over het gebruik van Pegasus-spyware om journalisten te bespioneren. Overheden en opsporingsdiensten van ten minste elf landen zouden hiervan gebruikmaken, waaronder EU-lidstaat Hongarije.

Pegasus wordt zonder dat de gebruiker ergens op hoeft te drukken geïnstalleerd op een iPhone of Android-toestel, en krijgt vervolgens toegang tot bijna alle data op de telefoon, evenals de microfoon en camera’s. Met iOS 14.8 werden bepaalde lekken waar Pegasus gebruik van maakte gedicht, maar het is waarschijnlijk dat er nog steeds onbekende lekken zijn die door de spyware benut worden.

Veiligheidsrisico

Nu heeft het Amerikaanse ‘Bureau of Industry and Security’ bepaald dat NSO Group zich schuldig maakt aan ‘activiteiten die tegen de nationale veiligheid van de Verenigde Staten ingaan’. Hierdoor zijn ze toegevoegd aan de zogenaamde Entity List. Daardoor is de import van producten van NSO nu verboden.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Deze beslissing is met name genomen op basis van het rapport van Amnesty, en het wordt dan ook beschreven als een zet om burgers van de Verenigde Staten te beschermen tegen onwettige surveillance.

Blokkade Pegasus-spyware: helpt het?

De vraag is of deze zet van de Verenigde Staten werkelijk effect gaat hebben. Hoewel bedrijven in de VS dus niet meer de software van NSO mogen kopen en gebruiken, wil dit niet zeggen dat buitenlandse instanties geen burgers uit de Verenigde Staten zullen treffen met hun gebruik van Pegasus. De zet van de VS is dus enigszins voor de bühne. Bovendien is het jaren geleden al door klokkenluiders duidelijk geworden dat Amerikaanse overheidsinstanties zelf ook de iPhones van burgers kraken.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: 9to5mac