Terug naar Maker Pegasus-spyware in de VS nu ‘nationaal veiligheidsrisico’
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Maker Pegasus-spyware in de VS nu ‘nationaal veiligheidsrisico’

Door Ward Edema4 november 2021 09:492 min. leestijd0

NSO Group, het Israëlische spionagebedrijf achter de Pegasus-spyware die onder andere gebruikt wordt op iPhones, is door een overheidsinstantie uit de Verenigde Staten flink aangepakt.

Pegasus spyware

Pegasus-spyware

Deze zomer kwam Amnesty International met een rapport naar buiten over het gebruik van Pegasus-spyware om journalisten te bespioneren. Overheden en opsporingsdiensten van ten minste elf landen zouden hiervan gebruikmaken, waaronder EU-lidstaat Hongarije.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Pegasus wordt zonder dat de gebruiker ergens op hoeft te drukken geïnstalleerd op een iPhone of Android-toestel, en krijgt vervolgens toegang tot bijna alle data op de telefoon, evenals de microfoon en camera’s. Met iOS 14.8 werden bepaalde lekken waar Pegasus gebruik van maakte gedicht, maar het is waarschijnlijk dat er nog steeds onbekende lekken zijn die door de spyware benut worden.

Veiligheidsrisico

Nu heeft het Amerikaanse ‘Bureau of Industry and Security’ bepaald dat NSO Group zich schuldig maakt aan ‘activiteiten die tegen de nationale veiligheid van de Verenigde Staten ingaan’. Hierdoor zijn ze toegevoegd aan de zogenaamde Entity List. Daardoor is de import van producten van NSO nu verboden.

Deze beslissing is met name genomen op basis van het rapport van Amnesty, en het wordt dan ook beschreven als een zet om burgers van de Verenigde Staten te beschermen tegen onwettige surveillance.

Blokkade Pegasus-spyware: helpt het?

De vraag is of deze zet van de Verenigde Staten werkelijk effect gaat hebben. Hoewel bedrijven in de VS dus niet meer de software van NSO mogen kopen en gebruiken, wil dit niet zeggen dat buitenlandse instanties geen burgers uit de Verenigde Staten zullen treffen met hun gebruik van Pegasus. De zet van de VS is dus enigszins voor de bühne. Bovendien is het jaren geleden al door klokkenluiders duidelijk geworden dat Amerikaanse overheidsinstanties zelf ook de iPhones van burgers kraken.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: 9to5mac

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar