Terug naar Overzicht geruchten WWDC 2015: iOS 9, nieuwe OS X, streamingdienst en meer
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Overzicht geruchten WWDC 2015: iOS 9, nieuwe OS X, streamingdienst en meer

Door Jelle Mol5 juni 2015 14:284 min. leestijd0

De Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) staat om de hoek en dat betekent dat er weer een aantal interessante aankondigingen aan zitten te komen. De afgelopen jaren heeft Apple de keynote op de WWDC aangegrepen om een nieuwe versie van iOS, OS X en ook hardware te presenteren. Wat kunnen we op maandag 8 juni van de keynote verwachten?

WWDC 2015

iOS 9: stabiliteit en prestaties

Zoals gezegd wordt traditioneel op de WWDC-keynote de volgende versie van iOS aangekondigd, zodat ontwikkelaars daarna tijdens presentaties en workshops aan de slag kunnen met nieuwe functies. iOS 9 is naar verluidt voornamelijk gericht op stabiliteit en prestaties, omdat er de afgelopen jaren in relatief korte tijd veel nieuwe functies zijn geïntroduceerd in het besturingssysteem. Daarom moet er nu geoptimaliseerd worden zodat ook oudere iPhones en iPads goed blijven werken.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Desondanks komt er in iOS 9 wellicht toch een interessante nieuwe functie: een intelligente assistent genaamd Proactive. Die toont automatisch relevante informatie aan de gebruiker, gebaseerd op zijn behoeften op dat moment. Proactive zou vergelijkbaar zijn met Google Now, dat te vinden is op Android-apparaten. Andere nieuwigheden in iOS 9 zijn ondersteuning voor Force Touch (vooruitlopend op de iPhone 6s), een verbeterd toetsenbord, uitbreiding in iMessage, openbaar vervoer in Kaarten en mogelijk tóch een aparte HomeKit-app.

OS X nog zonder naam

Over de opvolger van OS X Yosemite is eigenlijk nog niet veel bekend. Na de overgang naar het platte ontwerp in Yosemite zou mogelijk nog een grote visuele aanpassing kunnen volgen indien het lettertype van zowel OS X als iOS wordt aangepast naar San Francisco. Dat lettertype wordt nu gebruikt op de Apple Watch omdat het veel beter leesbaar is. Indien de wijziging inderdaad wordt doorgevoerd, neemt Apple na een jaar alweer afscheid van Helvetica Neue op de Mac, dat zijn debuut maakte in Yosemite. Verder zou de nieuwe OS X ook gericht zijn op stabiliteit en komt er wellicht een Bedieningspaneel-venster zoals we dat kennen van iOS, waarin je snel functies als wifi, bluetooth en Niet storen aan- of uit kunt zetten.

San Francisco-lettertype Mac

iTunes Radio / Beats Music vernieuwd

Een van de grootste aankondigingen volgende week zou nog wel eens Apple’s vernieuwde muziekstreamingdienst kunnen worden, al dan niet in de vorm van het huidige iTunes Radio en/of Beats Music. Het lijkt erop dat Apple nog lastminute aan het onderhandelen is om grote platenmaatschappijen aan boord te krijgen, maar dat weerhoudt het bedrijf er niet van om de nieuwe dienst hoe dan ook te presenteren. Ingebouwd in de Muziek-app van iOS en iTunes op de Mac/pc, kunnen gebruikers straks voor een tientje per maand onbeperkt muziek streamen, net zoals bij Spotify. Apple wil zich gaan onderscheiden met exclusieve content en playlists die door bekende dj’s worden samengesteld, waaronder Zane Lowe, David Guetta en Pharrell Williams.

Toch geen Apple TV

De uitnodiging voor de WWDC heeft behoorlijk wat weg van een Apple TV (of Mac mini natuurlijk …) en dat gegeven gecombineerd met de leeftijd van het tv-kastje leidde tot vele speculaties over een nieuwe versie. Die zou maandag gepresenteerd worden, maar daar heeft Apple toch vanaf gezien, beweert The New York Times (en later bevestigd door Re/code). De nieuwe mediaspeler is namelijk nog niet klaar. Het eventuele debuut van een online tv-dienst met zo’n 25 zenders is daardoor ook uitgesteld.

Eigen apps voor Apple Watch

Momenteel kunnen ontwikkelaars alleen apps voor de Apple Watch bouwen als uitbreiding op een iPhone-app, maar daar komt vanaf de WWDC verandering in. Met behulp van een zogenaamde software development kit (SDK) wordt het straks mogelijk om apps te ontwikkelen die uitsluitend bedoeld zijn voor de Watch, liet Apple-topman Jeff Williams onlangs weten. Mogelijk krijgen we ook meer te zien van de volgende versie van Watch OS.

Apple Watch Apps

De keynote op de WWDC vindt plaats op maandag 8 juni en is live te zien vanaf 19:00 uur Nederlandse tijd op www.apple.com/live.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Jelle Mol

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
Apple TV
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar