Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 153Maak je huis écht slim met HomeKit 🏠
Cover van

8 spullen en apps die overbodig worden door iOS 13 en macOS Catalina

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Sidecar


Lees verder na de advertentie

Apple heeft vorige week tijdens de WWDC-keynote een hoop nieuwe dingen aangekondigd. Alhoewel: nieuw? Apple heeft voor iOS 13 en macOS Catalina in sommige gevallen bijzonder goed gekeken naar de concurrentie. ‘Beter goed gejat dan slecht bedacht’ lijkt soms het devies te zijn. De makers van de volgende apps en producten stonden waarschijnlijk niet te juichen toen ze van Apple’s plannen hoorden …

1. Magnet

Magnet behoort al tijden tot de favoriete apps in de Mac App Store en dat is ongetwijfeld opgemerkt door Apple. Met Magnet kun je je Finder-vensters beter organiseren. Zet twee vensters naast of onder elkaar, deel het scherm op in drie kolommen … Precies wat jij handig vindt. Onderdeel van macOS Catalina is Sidecar en daarmee krijg je eindelijk wat meer grip op je Finder-vensters. Zweef met de muis-cursor over de groene knop en je ziet de nieuwe opties verschijnen. Weliswaar nog stukken beperkter dan alle mogelijkheden van Magnet, maar dan nog …

2. Luna Display

Heb je een iPad? Met het al eerder genoemde Sidecar gebruik je hem als een tweede scherm, waarbij je vensters van je Mac verplaatst naar je iPad. Nu nog heb je bijvoorbeeld hardware als Luna Display nodig om van je iPad een tweede scherm te maken. Maar dat wordt compleet overbodig straks …

3. Tekentablet


kooptip

Gebruik je je iPad als tweede scherm en heb je bovendien een Apple Pencil? Het houdt maar niet op met Sidecar. Want met de Apple Pencil kun je tekenen, annoteren en schrijven op de iPad – waarmee de iPad opeens dienstdoet als een tekentablet. Daar zijn de makers van Wacom en consorten vast niet al te blij mee.

4. Tailor

Schermafbeelding paginavullend

Soms wil je een schermafbeelding maken van iets wat niets in zijn geheel op het scherm past. Bijvoorbeeld een complete webpagina of uitgebreide mail. Daar is nu een heel handige app voor: Tailor. En die kan straks wel zijn biezen pakken, want voortaan kun je bij het maken van een screenshot kiezen voor de optie ‘Paginavullend’.

5. Google Street View

Heb je een belangrijke afspraak en wil je absoluut niet te laat komen? Dan gebruik je vast Google Street View om je alvast een beetje te oriënteren, want dat geeft toch een betere indruk dan een plattegrond. In Apple Kaarten komt een soortgelijke functie: Look Around. Apple’s camera-auto’s moeten overigens nog wel heel wat kilometers maken voordat ze alle straten ter wereld hebben vastgelegd. Maar daarna kun je Google Maps van je iPhone verwijderen.

6. Heel veel apps om video’s mee te bewerken

De mogelijkheden die Apple momenteel biedt om video’s te bewerken, zijn niet bijzonder uitgebreid. In de Foto’s-app zelf kun je de video inkorten en dat was het dan wel zo’n beetje. Wel staan er heel veel apps in de App Store waarmee van alles mogelijk is. In iOS 13 volgt een kleine revolutie. Straks kun je op je video’s dezelfde gereedschappen toepassen als op je foto’s. Roteer je video’s, gooi er een filter overheen, speel met de kleuren. Het kan allemaal en het betekent ongetwijfeld het failliet van diverse video-apps.

7. Swipe-toetsenborden

quicktype toetsenbord ios 13

Op Android-toestellen behoort het al tijden tot de opties: een swipetoetsenbord, waarbij je woorden vormt door van de ene naar de andere letter te vegen. Dit komt ook naar iOS 13 (maar op de Nederlandse variant moeten we nog wel even wachten). Dat wordt zwaar weer voor de diverse swipe-apps die nu in de App Store te vinden zijn.

8. Tile

Over de laatste in dit rijtje is op dit moment nog geen honderd procent duidelijkheid. Apple heeft vorige week een nieuwe app aangekondigd waarmee je je iPhone en je vrienden kunt traceren – een combinatie van de huidige Zoek mijn iPhone en Zoek mijn vrienden-apps. Naar verluidt presenteert Apple tijdens de eerstvolgende keynote in september nog een uitbreiding hierop: de Apple Tag. De Apple Tag is een sleutelhangertje dat je overal aan kunt bevestigen. Zo kun je via de vernieuwde app bijvoorbeeld je tas, koffer of huisdier opsporen. Kortom: een soort bluetooth-tracker helemaal in de stijl van Tile.