Terug naar Nieuw OS X heet El Capitan en heeft kleine nieuwe functies
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Nieuw OS X heet El Capitan en heeft kleine nieuwe functies

Door Daan Jeuken8 juni 2015 19:162 min. leestijd0

Apple heeft de nieuwe versie van OS X, versie 10.11, gepresenteerd. De opvolger van Yosemite heet El Capitan, vernoemd naar een berg in het nationale park. Dat Apple geen compleet nieuw gebied als naam kiest, is niet voor niets. El Capitan is namelijk geen grote update, maar heeft vooral veel prestatieverbeteringen.

Mac OS X El Capitan

OS X El Capitan

El Capitan heeft niet super veel nieuwe functies. Deze zijn allemaal zo specifiek, dat er bij de presentatie slechts een handvol wordt genoemd. Zo kun je met trackpad-gebaren mails weggooien, net als in iOS. In Safari kun je tabbladen voortaan vast ‘pinnen’, zodat de sites die je altijd open hebt staan ook snel kunt openen. Niet genoemd, maar wel boeiend, is een nieuw lettertype en extensies voor Foto’s.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Spotlight

Spotlight heeft weer wat meer functies gekregen. Zo kun je zaken als het weerbericht en sportuitslagen ook voortaan in Spotlight opzoeken. De verbeterde zoekfunctie is doorgevoerd in andere programma’s, zoals Finder en Mail, waar je bijvoorbeeld kunt zoeken naar ‘onbeantwoorden mails van Arjan.’

Prestaties OS X El Capitan

Venster-management

Het managen van vensters heeft ook extra aandacht gekregen. Mission Control ziet er iets anders uit, maar maakt het vooral gemakkelijker om vensters te managen en verschillende bureaubladen bij te houden. In schermvullende weergave heb je vergelijkbare functies als in iOS, zoals het minimaliseren van een e-mail, zodat je een andere mail kunt openen. Ook nieuw is een automatische weergave om twee vensters naast elkaar te tonen. Niet heel origineel, want Windows 10 heeft die functie ook al, maar even goed handig.

Prestaties

De nieuwe functies vallen tegen en daar is een reden voor: Apple heeft veel aandacht besteed aan het verbeteren van de prestaties van de Mac. Dat doet Apple door Metal, het grafische framework dat vorig jaar naar iOS werd gebracht, nu ook op de Mac te introduceren. Dit betekent voor de leek dat code achter programma’s kleiner en directer wordt, de programmeur rechtstreeks toegang heeft tot de grafische kaart en de Mac dus sneller wordt. Het maakt het openen van programma’s 1,4 keer sneller, het wisselen tussen apps 2 keer sneller, het weergeven van eerste Mail-berichten 2 keer sneller en het openen van pdf’s in Voorvertoning 4 keer sneller.

El Capitan is vandaag beschikbaar voor ontwikkelaars, de publieke bèta volgt in juli en de gratis update komt in de herfst. Hoogstwaarschijnlijk kunnen alle Macs die Yosemite draaien ook El Capitan aan.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar