Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

‘Apple werkt aan twee versies van AirPower oplaadmat’

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
AirPower


Lees verder na de advertentie

De iPhone, AirPods en Apple Watch zijn draadloos op te laden, maar Apple zelf heeft nog steeds geen draadloze oplaadmat ontwikkeld waarmee je dat doet. In 2017 werd er een poging gedaan, maar die stekker trok Apple er vorig jaar uit. Nu lijkt-ie weer in het stopcontact te zitten, want Apple zou werk maken van de AirPower. En wel twee.

AirPower: twee formaten

In 2017 kondigde Apple de AirPower aan, een draadloze oplaadmat waarmee je je iPhone, Apple Watch en AirPods tegelijkertijd oplaadt. Door tegenslagen met de ontwikkeling besloot de tech-gigant er vorig jaar mee te stoppen. Maar Apple beloofde: ‘We blijven geloven dat de toekomst draadloos is en blijven hierin ook investeren.’

Eerder meldde tech-journalist Jon Prosser al dat Apple-technici hard werken aan een draadloze oplader voor meerdere apparaten. Deze zou Apple de codenaam C68 hebben gegeven. Nu meldt Twitteraar @choco_bit – die in het verleden heeft bewezen dicht bij het Apple-vuur te zitten – dat deze oplaadmat ook een kleinere broer krijgt.

‘Het lijkt erop dat Apple test met de oplaadmatten C68 en C26’, schrijft de Twitter-gebruiker. Hierbij is de oplaadmat met de codenaam C68 de grootste van het stel.


kooptip

https://twitter.com/choco_bit/status/1251788153335283713?s=20

Eerder liet de gerenommeerde Apple-analist Ming-Chi Kuo al doorschemeren dat Apple denkt aan een verkleinde versie van de AirPower. Hierbij zou het gaan om een minder ambitieus AirPower-alternatief. De oplaadmat zou mogelijk maar één apparaat kunnen opladen in plaats van drie. Mogelijk is dat dus de C26 waar @choco_bit het over heeft. De C68 is dan het geavanceerdere apparaat, die nog altijd in Apple’s pijplijn lijkt te zitten.

Opgelost?

Want dat Apple een oplaadmat waarmee je een iPhone, Apple Watch en AirPods tegelijkertijd oplaadt nog niet heeft opgegeven, blijkt uit eerdere tweets van Prosser. Door problemen met oververhitting waren de plannen met AirPower opgeschort, maar daar lijkt Apple een oplossing voor te hebben gevonden.

Het probleem zat ‘m volgens Prosser vooral in de Apple Watch. Omdat deze een aangepaste oplaadmethode gebruikt, heeft hij meer energie nodig om op te laden. Zoveel meer zelfs, dat de AirPower bij het opladen oververhit raakte en in veel gevallen zelfs ontbrandde. Bij de nieuwe oplaadmat is Apple van plan om de A11 Bionic-chip te gebruiken die ook in de iPhone X en iPhone 8 zit.

Aangesterkt door deze A11-chip zou de oplaadmat veel beter in staat zijn om de warmte te beheren. Zo kan de processor de stroom naar specifieke oplaadspoelen leiden en het vermogen verminderen als de temperatuur te hoog wordt. Hiermee moet oververhitting worden voorkomen. Mogelijk heeft dit wel invloed op de snelheid waarmee de apparaten worden opgeladen en het zal de oplaadmat er niet minder prijzig op maken.

Wanneer (en of) de AirPower-versies ongeveer verschijnen, is niet bekend. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!