Terug naar Opinie: Spotify, laat je niet verleiden door Apple
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Opinie: Spotify, laat je niet verleiden door Apple

Door Redactie iCreate29 oktober 2010 10:273 min. leestijd1

Deze week deed een hardnekkig gerucht de ronde op internet: Apple zou de jonge muziekdienst Spotify willen opslokken. Spotify reageerde onmiddellijk: er zou geen sprake zijn van onderhandelingen en bovendien wil het Zweedse bedrijf voorlopig zelfstandig blijven. Dat is niet zo verwonderlijk, want steeds meer mensen raken in de ban van het gebruiksgemak van Spotify. En Apple mag dan een winstgevende downloadwinkel als de iTunes Store hebben, op het gebied van streaming audio lijkt de trein van Steve Jobs en co al jaren stil te staan.

Geld speelt geen rol
‘Lijkt’, want een tijdje geleden kocht Apple al de vergelijkbare dienst Lala.com op. Maar tot op heden heeft Apple nog niets losgelaten over een drastische verandering in het muziekbeleid. Apple zou natuurlijk het voorbeeld van Spotify kunnen volgen en (maand)abonnementen kunnen gaan verkopen in plaats van losse nummers of albums. Dan moeten er wel opnieuw contracten worden gesloten met de rechthebbenden, maar gezien de omvang van de iTunes Store weet Apple wel hoe het aan de juiste touwtjes moet trekken. De dienst van Spotify zit echter zó goed in elkaar, dat het nog maar de vraag is of muziekliefhebbers Apple zullen volgen. Denk maar eens aan het lauw ontvangen sociale netwerk binnen iTunes – Ping – enkele maanden geleden. En bovendien zullen klanten die veel muziek hebben aangeschaft in de iTunes Store zich wellicht bekocht voelen, als ze voor de prijs van anderhalf album ook een hele maand onbeperkt muziek kunnen luisteren. De andere oplossing zou zijn: de portemonnee trekken, geld speelt immers geen rol in Cupertino.

Verenigde Staten
Ik ben ervan overtuigd dat Spotify er goed aan doet de poot stijf te houden. Het bedrijf is nog volop aan het onderhandelen met platenlabels in de Verenigde Staten. Er komen regelmatig verzoeken uit landen als China en Japan, maar het bedrijf heeft momenteel domweg niet de capaciteit om zich op het oosten te richten, zo vertelde een Spotify-woordvoerder mij onlangs. Spotify wil nog steeds voor het einde van 2010 voet op Amerikaanse bodem zetten. Of deze deadline nu wordt gehaald of niet, het heeft er alle schijn van dat Spotify nog eens héél groot gaat worden, gezien de Apple-achtige gebruiksvriendelijkheid van het systeem en de lage abonnementsprijzen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Pioniers
Helaas is het bedrijf afhankelijk van derden om echt succesvol te worden: platenlabels moeten akkoord gaan met de overeenkomsten, de gaten in de – weliswaar enorme – muziekbibliotheek moeten worden gedicht en uiteindelijk zal er toch geld verdiend moeten worden om de hoge kosten (ontwikkeling, dataverkeer) af te dekken. Zolang Spotify zich niet laat verleiden door Apple, zal deze laatste actie moeten ondernemen om bij te blijven in de muziekwereld. Pioniers als Spotify zorgen ervoor dat de grote jongens wakker blijven.

Geen idee waar dit allemaal over gaat? Hier vind je een handige workshop, waarin je wegwijs wordt gemaakt in Spotify.

Bekijk hieronder het item dat RTL deze week maakte over Spotify:

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Martijn Engler
Lezer
Martijn Engler

Ben zelf niet zo’n héél erg grote fan van Spotify, wat m.n. komt door de UI, die ik echt niet vindt werken.

Als Apple Spotify inderdaad zou overnemen verwacht ik hier dan ook verbetering. Uit dat oogpunt lijkt het me op zich best oké. Liever zie ik echter gewoon een streaming-diensten geïntegreerd met iTunes.