Terug naar ‘Onzichtbare’ tweet van Apple houdt de gemoederen bezig
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

‘Onzichtbare’ tweet van Apple houdt de gemoederen bezig

Door Redactie iCreate5 september 2016 15:572 min. leestijd3

Ondanks dat Apple al vanaf september 2011 een Twitter-account heeft, valt het bedrijf je nauwelijks lastig met Tweets. Sterker nog: op het account van de computergigant is het nog volledig leeg. Toch verscheen in de tijdlijn van sommige volgers van Apple de volgende tweet:
Tweet van Apple

Zijn Tim Cook en consorten overstag? Terwijl het aantal gebruikers van Twitter — na jaren van forse groei — nu wat stagneert begint Apple met twitteren? Dit is niet het geval als je kijkt naar het account van Apple. Ook nadat bovenstaande tweet de wereld zag, bleef het oorverdovend stil op de thuisbasis van Apple op Twitter:

Apple account

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Dat zien we niet vaak op Twitter. Sterker nog: een noviteit leek geboren. Het wijde web ging op zoek en snel borrelden enkele fraaie theorieën op. Zeker toen mensen die het bericht een retweet gaven een keurig ‘Thank you’ kregen van het Apple-account. Dat vervolgens weer zo leeg bleef als hij al vanaf september 2011 is. Wat is hier aan de hand?


Verschillende theorieën over de tweet van Apple

Een eerste theorie was geboren nadat de herkomst van de retweet was opgespoord. De bedankjes kwamen binnen via ‘QWVR’ dat, na enig speurwerk, gelieerd bleek aan icgrouplp.com. Een bedrijf dat ‘spannende, innovatieve en betrokken promotiecampagnes creëert die klanten voor je winnen’. Het zou dus kunnen dat Apple deze campagne opstartte met dit bedrijf.

De tweede theorie mag er ook zijn. Het is namelijk mogelijk om bij Twitter een ‘dark tweet’ te kopen. Een Tweet die je kan verbergen op je eigen account. Een goede theorie. Maar heeft Apple dan voor iedere retweeter een ‘dark tweet’ gekocht? Dat loopt aardig in de papieren. Of erger: het kan aardig uit de klauwen lopen. Hoe houd je dit bij?

Gebleken is wel dat het programmeer-technisch mogelijk is om de retweets te beantwoorden. Maar ziet Apple het zitten om elke retweet te beantwoorden met een ‘dark tweet’? En stel dat de nu al 319.000 volgers besluiten te retweeten. Die kosten zijn lastig controleerbaar en passen niet echt in de promotie-strategie die we van Apple kennen.

We blijven speculeren

Het blijft dus vooralsnog gissen naar de precieze reden van Apple voor het verbreken van de stilte op Twitter. Wellicht dat woensdag (als de keynote van Apple is) een antwoord komt. Tot die tijd is er dus sowieso een mooi speculeer-onderwerp bij naast de kleur van de nieuwe iPhone.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Marc de Vries
Lezer
Marc de Vries

Hallo Jasper,

Zou je wellicht je quote over de gebruikersaantallen van Twitter kunnen aanpassen? Het aantal maandelijkse gebruikers laat al tijden een licht stijgende lijn zien. In het tweede kwartaal van 2016 waren er 313 miljoen maandelijks actieve gebruikers, 3% meer dan een jaar daarvoor.

Een overzicht van de belangrijkste cijfers van Twitter vind je hier: http://files.shareholder.com/downloads/AMDA-2F526X/2783986145x0x901405/206F2CD4-E56D-4D81-BEAB-FEFCA57DCDAC/Q2_16_Selected_Company_Metrics_and_Financials.pdf

Overigens is het antwoord op je vraag omtrent de Tweets van Apple relatief simpel. Dit betreft inderdaad ‘promoted only Tweets’ waarbij deze enkel zichtbaar zijn voor de doelgroep die je wilt bereiken. Meer informatie vind je hier: https://business.twitter.com/en/help/overview/what-are-promoted-tweets/promoted-only-tweets.html

Dank en groet,
Marc de Vries
Country Manager Twitter Benelux

Jasper Steppé
Lezer
Jasper Steppé

Hallo Marc,

Dank voor je reactie. We hadden de formulering gebaseerd op de gegevens die we de laatste tijd in diverse media hebben zien verschijnen. En daarin iets teveel gekeken naar de stand van zaken in Nederland. Waar, als we de berichten mogen geloven, wel sprake is van een daling.

We hebben inmiddels de formulering aangepast.

Daarnaast zeer bedankt voor het meehelpen om een antwoord te vinden op de vraag hoe het precies in elkaar steekt!

Met vriendelijke groet,

Jasper Steppé

Marc de Vries
Lezer
Marc de Vries

Zoals mij ooit is verteld: ‘don’t always trust the media, look at the facts.’ 😉

Overigens zit je met je aanname in Nederland ook verkeerd, we volgen de internationale ontwikkelingen. De tijdsbesteding en het aantal mensen dat Twitter bezoekt zonder ingelogd te zijn laat zelfs een forse groei zien. De aanpassing van onze homepage levert daar waarschijnlijk een bijdrage aan. mensen weten Twitter steeds vaker te vinden als de plek waar je live het nieuws kunt volgen, direct van de bron.

Dank en groet,
Marc