Terug naar Doorbraak Apple met objectherkenning voor zelfrijdende auto’s
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Doorbraak Apple met objectherkenning voor zelfrijdende auto’s

Door Koen van Ekeren23 november 2017 11:172 min. leestijd0

Jarenlang was Apple ongelooflijk mysterieus als het autonome auto’s ging, maar de tech-gigant laat steeds meer los. Tim Cook noemde de zelfrijdende autotechnologie eerder dit jaar ‘ongelooflijk spannend’ en bevestigde dat Apple zich sterk op autonome systemen richt. Nu is er met de wetenschappelijke publicatie arXiv meer bekend over de ontwikkelingen van Apple met zelfrijdende technologie.

BMW i3 Apple Car

Objectherkenning voor zelfrijdende auto’s

In de online publicatie gaan twee onderzoekers van Apple, Yin Zhou en Oncel Tuzel, diep in op de inspanningen van het bedrijf. Het artikel legt uit hoe Apple een combinatie van verschillende technologieën toepast voor 3D-objectdetectie. Deze combinatie van technieken noemt Apple ‘VoxelNet’.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Zelfrijdende auto’s maken doorgaans gebruik van tweedimensionale camera’s en enkele LiDAR-sensoren, die diepte-informatie geven. Met deze combinatie herkent een auto de objecten rondom het voertuig. LiDAR heeft echter een nadeel: de sensoren hebben een erg lage resolutie. Dit maakt het moeilijk om kleine, verre objecten te herkennen, zoals fietsers en voetgangers.

Met VoxelNet komt Apple wat dit betreft met een doorbraak. De software slaagt erin om fietsers en voetgangers te spotten met de data van LiDAR (Light Detection and Ranging). Hierdoor kan een auto, zonder dat er extra sensoren of camera’s moeten worden ingezet, fietsers en voetgangers herkennen. Het onderzoek van Zhou en Tuzel is overigens wel gebaseerd op computersimulaties. VoxelNet moet dus nog op de weg worden getest.

Opvallend is Zhou en Tuzel in de online publicatie niet alleen spreken over zelfrijdende technologie. De onderzoekers impliceren ook dat de software van pas komt bij huishoudrobots, of toepassingen met augmented- of virtual reality.

Elektrische Apple Car

Apple Car

Als het om auto’s gaat, lijkt Apple zich volledig te storten op het ontwikkelen van software. ‘We focussen ons op autonome systemen’, stelde Tim Cook dit jaar. Een eigen gebouwde Apple Car ligt dus niet bepaald in de lijn der verwachting, maar in juli dook nog een opvallend gerucht op: in het geheim zou Apple werken aan een elektrische Apple Car.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar