Terug naar Nieuwe scrolmethode iOS 9 werkt ook perfect op iPhone
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Nieuwe scrolmethode iOS 9 werkt ook perfect op iPhone

Door Daan Jeuken12 juni 2015 10:452 min. leestijd0

De keynote van afgelopen maandag duurde maar liefst 2,5 uur, maar toch moest Apple zich dermate haasten dat de nieuwe functies van El Capitan en iOS 9 in een moordend tempo werden besproken. Eén van de tofste functies vonden wij de nieuwe toetsenbordmogelijkheden voor de iPad. Uit de eerste bèta’s van iOS 9 blijkt dat het nieuwe scrollen ook op de iPhone gaat werken.

Omslachtig

Het scrollen door tekst is eigenlijk altijd een omslachtig klusje geweest. Met je vinger op de tekst moest je via het vergrootglas het cursortje op de goede plek zien te krijgen. Het gesleep met de blauwe pootjes om vervolgens tekst te selecteren was nog minder handig. Gelukkig wordt dit probleem in iOS 9 aangepakt.

Twee vingers

Als je in het nieuwe besturingssysteem twee vingers op het toetsenbord houdt, komt de cursor los van de tekst en werken je vingers praktisch als een muis. Je vliegt razendsnel met de cursor door de tekst en selecteert heel simpel een tekstfragment. Behalve dat staan er boven het toetsenbord voortaan ook knoppen om te knippen, kopiëren en plakken boven het keyboard, alsmede knoppen voor bold, italics en underlined en om bijlagen toe te voegen. Het maakt tekstbewerking in iOS 9 een stuk gemakkelijker.

Vodafone Runners: De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

Vodafone Runners: De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

tekstselectie iOS 9

Op de iPhone

Het nieuwe toetsenbord werd gedemonstreerd op de iPad en het leek ook een typische iPad-functionaliteit te zijn. Nu blijkt echter dat dit ook op de iPhone werkt. Veeg met twee vingers over het scherm en je verplaatst heel snel het cursortje. Om tekst snel te selecteren, begin je het veeggebaar op het toetsenbord. Dat werkt in de eerste bèta van iOS 9 al ontzettend goed, al is het dan echt nodig om je telefoon met twee handen vast te houden. Maar sinds de grotere iPhone 6 en 6 Plus zijn we daar sowieso aan gewend, toch?

Goed gejat

De nieuwe methode is goed uitgedacht door Apple, maar eerlijkheid gebied te zeggen dat Apple niet alle credits mag krijgen. In 2012 bespraken we al een jailbreak-tweak voor iOS 5, die praktisch hetzelfde doet. ‘Zo had tekstselectie in iOS moeten zijn’, kopten we destijds. Het heeft even geduurd, maar na drie jaar onze gebeden zijn verhoord.

De iPhone 13 nu met 3 maanden Apple TV+

De iPhone 13 nu met 3 maanden Apple TV+

• Extra voordeel met KPN Hussel korting

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar