Terug naar Nieuwe macOS APFS-bug kan dataverlies veroorzaken
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Nieuwe macOS APFS-bug kan dataverlies veroorzaken

Door Laura Grootaarts20 februari 2018 13:192 min. leestijd0

Met macOS High Sierra introduceerde Apple voor Macs met een SSD het nieuwe bestandssysteem APFS. Eerder leidde het nieuwe systeem tot een wachtwoordlek en nu is er opnieuw een bug in aangetroffen. Deze kan zorgen voor dataverlies.

macOS high sierra

macOS: APFS-bug veroorzaakt soms dataverlies

De bug werd aangetroffen door software-ontwikkelaar Mike Bombich. Het probleem kan optreden in het geval van een ‘sparse disk image’, een virtuele schijf. Het gaat om een bestand dat macOS op je bureaublad zet, en dat vervolgens behandeld wordt alsof het een ‘gewone’ schijf is die aan je Mac is gekoppeld. Je kent dit principe wel van als je een nieuw programma installeert op je Mac. Maar ook bij het maken van een back-up kun je zo’n virtuele schijf tegenkomen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Op een of andere manier gaat er iets mis met de registratie van de omvang van zo’n sparse disk image. In de video hieronder laat Bombich zien wat er precies verkeerd gaat. Concreet: hij kopieert een gigantisch videobestand naar zo’n disk image. In eerste instantie lijkt dat ook prima te gaan en kan hij de video opnieuw bekijken. Maar na het verwijderen van de Image en het opnieuw openen ervan, is dat niet meer zo:

Risicovol?

Dataverlies, dat klinkt behoorlijk drastisch, maar in de praktijk is de kans maar klein dat je ook daadwerkelijk met deze bug te maken krijgt. De gewone APFS-volumes op de SSD van je Mac hebben geen last van het omschreven probleem. Naar verwachting lost Apple het probleem op in een volgende versie van macOS High Sierra.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar