Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
nieuws macOS High Sierra 10.13

Nieuwe macOS APFS-bug kan dataverlies veroorzaken

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
macOS High Sierra wallpaper


Lees verder na de advertentie

Met macOS High Sierra introduceerde Apple voor Macs met een SSD het nieuwe bestandssysteem APFS. Eerder leidde het nieuwe systeem tot een wachtwoordlek en nu is er opnieuw een bug in aangetroffen. Deze kan zorgen voor dataverlies.

macOS high sierra

macOS: APFS-bug veroorzaakt soms dataverlies

De bug werd aangetroffen door software-ontwikkelaar Mike Bombich. Het probleem kan optreden in het geval van een ‘sparse disk image’, een virtuele schijf. Het gaat om een bestand dat macOS op je bureaublad zet, en dat vervolgens behandeld wordt alsof het een ‘gewone’ schijf is die aan je Mac is gekoppeld. Je kent dit principe wel van als je een nieuw programma installeert op je Mac. Maar ook bij het maken van een back-up kun je zo’n virtuele schijf tegenkomen.

Op een of andere manier gaat er iets mis met de registratie van de omvang van zo’n sparse disk image. In de video hieronder laat Bombich zien wat er precies verkeerd gaat. Concreet: hij kopieert een gigantisch videobestand naar zo’n disk image. In eerste instantie lijkt dat ook prima te gaan en kan hij de video opnieuw bekijken. Maar na het verwijderen van de Image en het opnieuw openen ervan, is dat niet meer zo:


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

https://youtu.be/k60NvrJnNOY

Risicovol?

Dataverlies, dat klinkt behoorlijk drastisch, maar in de praktijk is de kans maar klein dat je ook daadwerkelijk met deze bug te maken krijgt. De gewone APFS-volumes op de SSD van je Mac hebben geen last van het omschreven probleem. Naar verwachting lost Apple het probleem op in een volgende versie van macOS High Sierra.