Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Zie je een scherp geprijsde iPhone of Mac? Pas dan op voor nep-webshops

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Nep webshop herkennen


Lees verder na de advertentie

Nu de feestmaand voor de deur staat, zijn het gouden tijdens voor webshops. En dat geldt ook voor malafide webwinkels die bijzonder moeilijk te herkennen zijn, zo waarschuwt de Consumentenbond. De nepshops richten zich vooral op dure elektronica, zoals iPhones, Macs, en AirPods.

Nep-webwinkels

Het handige van online winkelen is dat je even snel kunt speuren naar waar je een product het goedkoopste krijgt. Kan je toch al gauw een paar tientjes schelen, terwijl je er exact hetzelfde product voor terugkrijgt.

Het kan echter ook zijn dat je via Google of een flyer belandt op een professionele nep-webshop. De Consumentenbond schrijft dat ze vaak zijn voorzien van een KvK-nummer, een keurmerk, een echt adres en de mogelijkheid om met iDeal te betalen. Hierdoor is het erg lastig om te zien dat het om een onbetrouwbare website gaat.

Nep webshop herkennen

Als je ook maar een beetje twijfelt, is het volgens de Consumentenbond raadzaam om het volgende te doen:

  1. Ga naar Google en voer het webadres in, tussen aanhalingstekens. Dus bijvoorbeeld ‘www.webshop.nl’. Zoek via deze weg naar ervaringen van klanten. Webshops met weinig tot geen ervaringen zijn verdacht.
  2. Controleer via sidn.nl (bij sites die eindigen op .nl) hoe lang de webshop in de lucht is. Voer het webadres in, klik op ‘Check’ en ga naar ‘Toon mij de gegevens’. De datum naast ‘Registratiedatum’ moet je hebben. Als dit nog maar kort geleden is, gaat het waarschijnlijk om een nep-webshop. Voor websites die eindigen op .com, .org en .net neem je een kijkje op whois.icann.org.


kooptip

Twijfel je na het doen van deze checks nog steeds? Dan kun je wellicht beter voor een betrouwbare (online) winkel kiezen. Je betaalt dan misschien een paar tientjes meer, maar dat is beter dan het risico lopen dat je helemaal niets geleverd krijgt.