Terug naar Mobiel betalen met iPhone 5 en iPad 2?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Mobiel betalen met iPhone 5 en iPad 2?

Door Redactie iCreate27 januari 2011 16:493 min. leestijd1

In november vertelden we al over Apple’s voornemen om in zijn toekomstige mobiele apparaten Near Field Communication (NFC) te gaan introduceren. Met deze techniek (en de juiste software) kun je bijvoorbeeld elke willekeurige Mac tijdelijk de identiteit van jouw Mac aan laten nemen. Ook mobiel betalen zou dan tot de mogelijkheden gaan behoren, zo schreven we.

Twee maanden later lijken die plannen duidelijker vormen aan te nemen. Analist Richard Doherty van de Envisioneering Group vertelde tegen Bloomberg dat Apple de NFC-technologie dit jaar al in de iPhone 5 en de iPad 2 gaat introduceren om via NFC ook mobiel betalen mogelijk te maken

(foto: The AppleBlog)

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Mobiel betalen
Dat is geen gekke gedachte, want ook de mobieltjes van Google (Nexus S) en RIM Blackberry zijn of worden met een digitale NFC-portemonnee uitgerust. Bovendien weten we dat Apple voor het gebruik van NFC diverse patenten heeft aangevraagd. De nieuwste aanvraag betrof in januari een patent voor mobiel betalen met iOS-apparaten.

Juist het feit dat Apple ook de iPad 2 NFC-mogelijkheden wil meegeven, vooropgesteld dat Richard Doherty het bij het rechte eind heeft, duidt erop dat Apple de komende jaren sterk gaat inzetten op mobiel betalen via iOS-apparaten.

iTunes
Tot nu toe kon je met je iPhone alleen betalen in de iTunes Store, omdat je iTunes-account aan je creditcard is gekoppeld, of omdat je je iTunes-tegoed via een iTunes-giftcard hebt opgewaardeerd. Om op deze contactloze wijze bij de kassa in de winkel te kunnen afrekenen, moet Apple de iTunes-software zo aanpassen dat naast je creditcard ook je mobiele iOS-apparaat eraan wordt gekoppeld. Op die manier kun je dan een aankoop met je iPhone of iPad via iTunes en je creditcard afrekenen.

Minicreditcard
Het kan ook anders. De patentaanvraag die Apple hiervoor in januari deed, gaat uit van een minicreditcard die als chip in een soort simcard wordt geïntegreerd. Apple’s iOS-apparaten krijgen daarvoor dan een special slot (waarvoor het patent al is toegewezen). Wat met creditcards kan, kan natuurlijk ook met de betaalpassen van de banken. Het is dus evengoed denkbaar dat Apple betalingen straks rechtstreeks met de banken (of een intermediair) gaat afhandelen, dus zoiets als wat PayPal en iDeal al doen.

Voor het allemaal zover is, hebben winkeliers speciale hardware nodig die bij betalingen veilig en contactloos met je iPhone, iPad, iPod touch, etc. kan communiceren. Het zal Apple waarschijnlijk niet veel moeite kosten hen van de aanschaf  daarvan te overtuigen, want contactloze transacties zijn iets waar ook de banken uit veiligheidsoverwegingen naartoe willen. Nu geschieden de meeste betalingen nog per pin, waarbij je je betaalpas met magneestrip door een kaartlezer moet halen. En dat gaat al snel veranderen: het huidige pinbetalingssysteem moet al vanaf volgend jaar door een veiliger systeem vervangen zijn.

Kosten
Het gebruik van een creditcardbetaalsysteem is voor een winkelier niet gratis. Wanneer klanten een aankoop met hun creditcard betalen, verplicht de winkelier zich een klein percentage van het transactiebedrag aan de creditcardmaatschappij af te dragen.

Als je dit soort afspraken doortrekt naar mobiel betalen – ongeacht of iTunes daarbij met je creditcard is verbonden of met je bankrekening – is het logisch dat Apple de winkelier of de klant voor het gebruik van deze betaalfaciliteit eveneens een percentage of toeslag in rekening gaat brengen, allereerst natuurlijk ‘om de kosten te dekken’. Over de hoogte van dat percentage of die toeslag valt nog niets zinnigs te zeggen, maar het zou ons niet verbazen als Apple ook daarmee weer een forse geldstroom richting Cupertino op gang gaat brengen.

Ben jij een voorstander van mobiel betalen?

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPhone 5
Bekijk dit dossier

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Zev
Lezer
Zev

“Kan ik hier met iPhone betalen?”
“dat kan, zal ik de kassabon mailen, sms’en of whatsappen?”