Terug naar Zo bereid je je voor op de macOS Monterey release
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Zo bereid je je voor op de macOS Monterey release

Door Ward Edema25 oktober 2021 10:504 min. leestijd0

We hebben er even op moeten wachten, maar vanavond is eindelijk de macOS Monterey release. Met deze update krijg je allerlei nieuwe functies op je Mac. Maar voordat je op de update-knop drukt: het is verstandig om je eerst goed voor te bereiden! Dit moet je weten voordat je de update installeert.

macOS Monterey release

macOS Monterey release: wanneer?

De update verschijnt op maandag 25 oktober. Doorgaans zijn updates om 19.00 beschikbaar. Dit kan iets later of iets vroeger zijn, maar als we van de stipte release van iOS 15 uitgaan zal de update deze keer precies op tijd zijn.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Kan jij macOS Monterey draaien?

Controleer of je Mac geschikt is voor macOS Monterey. Je kunt zien welke Mac je hebt bij ‘Over deze Mac’ via het appeltje linksboven. Dit zijn de geschikte modellen:

 • MacBook (2016 en later)
 • MacBook Air (2015 en later)
 • MacBook Pro (2015 en later)
 • iMac & iMac Pro (eind 2015 en later)
 • Mac mini (eind 2014 en later)
 • Mac Pro (2013 en later)

Controleer je opslag

macOS Monterey opslag

Het is lastig te voorspellen hoeveel opslagruimte je precies nodig hebt, want dit verschilt vaak per Mac. Ga er maar vanuit dat je zo’n 35 GB vrije ruimte nodig hebt: dit is ongeveer de bovenste grens. Hoeveel ruimte je hebt, check je zo:

 • Klik op het appeltje linksboven.
 • Klik op ‘Over deze Mac’.
 • Klik op ‘Opslag’ en wacht even.

Heb je niet genoeg ruimte? Klik dan op ‘Beheer’. Je krijgt dan te zien waar je opslag aan opgaat, en hoe je weer wat ruimte terugkrijgt. Bijlagen, downloads, je prullenmand: er is vaak op veel plekken wat terug te winnen.

Bereid je apps voor

De meeste ontwikkelaars brengen updates voor hun apps net vóór de release van macOS uit. Installeer ze voordat je Monterey installeert om de update zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Kijk in de App Store bij ‘Updates’, en klik indien nodig even op ‘Store>Laad pagina opnieuw’ als je nog geen updates ziet. Apps die niet uit de App Store komen, zul je afzonderlijk moeten updaten. Denk daarbij aan de apps van Office, of videochatapps als Teams en Zoom.

Een back-up kan geen kwaad

Het updaten gaat meestal heel soepel, maar het kan soms toch vastlopen. In dat geval is er een kans dat je niet meer bij je bestanden komt. Daarom is het altijd handig om van tevoren een back-up te maken met Time Machine. Dit doe je zo:

 1. Sluit een lege externe schijf of SSD aan op je Mac, die bij voorkeur méér opslag heeft dan je Mac zelf. Is de schijf niet leeg? Dan wordt hij in dit proces gewist.
 2. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Time Machine’ en selecteer de schijf die je aan hebt gesloten. Bevestig vervolgens met ‘Gebruik schijf’.
 3. Time Machine maakt een back-up van al je bestanden. Dit kan, afhankelijk van het aantal bestanden en de snelheid van je externe schijf, een paar uur duren.

Geduld is een schone zaak

Natuurlijk ga je het liefst direct aan de slag met macOS Monterey. Maar er is altijd een kans dat de update in het begin nog enkele problemen of bugs heeft, die in de eerste paar dagen naar buiten komen. Wat dat betreft is het niet geheel onverstandig om nog even te wachten met updaten.

Als we echter van onze ervaringen met de bèta’s uitgaan, draait Monterey al goed en zijn er geen noemenswaardige problemen. Maar: onze ervaringen zijn beperkt tot een paar Mac-modellen, dus dat zegt niet alles!

macOS Monterey release: zo download je de update

Monterey zal gratis te downloaden zijn via ‘Systeemvoorkeuren>Software-update’. Wanneer de update uit is, klik je hier op ‘Werk nu bij’ en doorloop je de stappen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar