Terug naar 9x Dit is er nieuw in macOS High Sierra
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

9x Dit is er nieuw in macOS High Sierra

Door Laura Grootaarts26 september 2017 12:003 min. leestijd0

Gisteren is macOS High Sierra uitgekomen, de opvolger van macOS Sierra. ‘Je Mac. Naar nieuwe hoogten.’ – zo luidt Apple’s slogan rondom het nieuwe besturingssysteem. En inderdaad: je Mac belandt hiermee weer op een hoger niveau. Dit zijn 9 nieuwigheden in macOS High Sierra om direct uit te proberen.

1. Maak gifjes van je Live Photos

macOS high sierra live photos

De opmerkelijkste veranderingen vind je terug in de app Foto’s. Net zoals in iOS 11, kun je op de Mac voortaan je Live Photos bewerken op de manier die we ook al kennen van iOS 11: kort ze in, of stel een ander fragment in als hoofdfoto. Ook leuk: maak er grappige gifjes van waarin het korte filmpje eindeloos herhaald wordt.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

2. Meer opties om foto’s te bewerken

macOS High Sierra Foto's

Daarnaast geeft Foto’s je nu veel meer geavanceerde gereedschappen om je Foto’s mee te bewerken: zo kun je de verzadiging van één enkele kleur aanpassen en verander je heel eenvoudig het contrast. Het is nog geen Photoshop of Pixelmator, maar het is veel professioneler dan voorheen.

3. Sfeervolle Terugblikken

macOS High Sierra Aandenkens

Foto’s maakt zelf een diashow van je foto’s en video’s rondom een bepaalde gebeurtenis. Aandenkens werden ze voorheen genoemd, en nu heten ze Terugblikken. Er zijn nieuwe thema’s voor je Terugblikken, zoals huisdieren en bruiloften.

4. Notities: logischer ordenen

Notities vastzetten

Ook het programma Notities heeft wat geleend van iOS 11. Dankzij de toevoeging van tabellen, kun je je gedachten nu logischer ordenen. En de belangrijkste notities zet je vast, zodat ze altijd bovenaan staan in je lijst met aantekeningen.

5. Mail: beter te doorzoeken

Mail beste resultaten

Moeite om die enorme stroom aan mailtjes in bedwang te houden? Met macOS High Sierra wordt het beter. Als je zoekt, krijg je voortaan de relevantste berichten voorgeschoteld onder het kopje Beste Resultaten. Hoe vaker je zoekt, hoe beter Mail weet wat je zoekt – daarvan knappen de resultaten vervolgens ook weer op. En je kunt mail voortaan gebruiken in Split View. Handig bij het opstellen van een nieuwe e-mail!

6. Auto-Play: irritante video’s temmen

Soms schrik je je rot: zit je rustig een artikel te lezen, start er plots een reclamevideo die een flinke bak herrie veroorzaakt. Voortaan kun je in Safari aangeven dat video’s met audio niet meer automatisch afgespeeld mogen worden.

7. Sitegebonden instellingen Safari

Heel veel instellingen zijn per site te regelen. Wil je bijvoorbeeld adblockers gebruiken, maar gun je je favoriete website wél die inkomsten? Dan sluit je daarvoor de adblockers uit. Zo kun je ook instellen dat je bepaalde sites in leesmodus wilt zien, en andere weer niet. Of dat je wilt inzoomen op de tekst, of juist niet. Ook het bovengenoemde Auto-Play kun je per site in- en uitschakelen.

8. iCloud-opslag delen met gezin

cloud

iCloud-opslag kun je voortaan delen met je Gezin. Eerder kon je met je gezin ook al apps, foto’s, locaties en meer delen, maar dit is een wel heel welkome toevoeging – je hebt dan wel een opslagabonnement van 200 GB nodig.

9. Siri’s stem

Siri macOS High Sierra

Siri maakte vorig jaar zijn debuut op de Mac en klinkt vanaf nu veel minder als een robot. Vind je de stem alsnog irritant, dan kun je via ’Systeemvoorkeuren>Toegankelijkheid’ aangeven dat je voortaan typt tegen Siri in plaats van praat. Luister je naar Apple Music, dan ontpopt Siri zich als een prima muziekkenner en kun je hem vragen naar muziek die bij jouw smaak aansluit.

Heb je macOS High Sierra nog niet gedownload? Lees dan ook ons artikel over het updaten van je Mac.

Lees ook ons dossier over macOS High Sierra.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »

Praat mee!

avatar