Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

macOS Catalina: naar deze 4 functies kijken we het meest uit

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Apple Music


Lees verder na de advertentie

Gisteren is iOS 13 voor de iPhone verschenen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar stiekem kijken we bij iCreate nog meer uit naar uit naar macOS Catalina en deze functies. In tegenstelling tot afgelopen jaren moeten we op de nieuwe versie van het Mac-besturingssysteem nog iets langer wachten, Apple zei tijdens zijn keynote dat het pas ‘in oktober’ zo ver is. Waarschijnlijk heeft het bedrijf iets meer tijd nodig om alle bugs uit de nieuwe macOS te poetsen. De laatste macOS-versie die in oktober uitkwam was overigens Yosemite – toen op 16 oktober 2014. Een soortgelijke releasedatum verwachten we ook dit jaar. Maar wat zijn nu de functies waarop we ons het meest verheugen in macOS Catalina?

iTunes is weg!

Apple Music

iTunes verdwijnt, en dat is goed nieuws. Op de redactie hebben we al jaren een haat-liefdeverhouding met het muziekprogramma. Enerzijds zijn we nog steeds blij met de manier waarop we in iTunes onze muziek kwijt kunnen, anderzijds hebben we een groot hekel aan al die andere (deels overbodige) functies die het programma traag en ingewikkeld maken. In MacOS Catalina wordt iTunes eindelijk opgesplitst in verschillende programma’s. Deze komen grotendeels overeen met hun tegenhangers op iOS. Muziek beheer je in Muziek, podcasts in Podcasts en films in TV. En sluit je je iPhone of iPad aan op de Mac, dan verschijnt die als een soort usb-stick in Finder en kun je die synchroniseren of een back-up maken. Logisch. Waarom nu pas, Apple?

Sidecar: iPad als tweede scherm iPad Sidecar

Een tweede scherm voor je Mac heeft een heleboel voordelen. Zo kun je meer vensters kwijt, maar vooral is het gemakkelijker om structuur in al die vensters aan te brengen. Alleen, waar haal je zo’n tweede scherm vandaan? Als je een iPad hebt, dan is de kans groot dat je die binnenkort kunt gebruiken. Met de nieuwe functie Sidecar tover je je iPad om tot een tweede scherm voor macOS Catalina. En niet alleen scherm, want dankzij de Apple Pencil gebruik je de iPad ook als tekentablet. Het werkt zowel met een kabel als draadloos via een combinatie van wifi en bluetooth.

Automatische donkere modus


kooptip

Iets kleins, maar heel fijn. Je kunt de donkere modus nu automatisch laten inschakelen op basis van de stand van de zon (standaard) of een bepaald tijdschema. Daar hadden we eerst een extra programmaatje voor nodig.

iPad-apps op de Mac iPad Asphalt

Het wordt weer leuk om in de Mac App Store rond te snuffelen! Daar verschijnen binnenkort allerlei apps die we voorheen alleen kenden van de iPhone en iPad. Apple heeft het ontwikkelaars namelijk gemakkelijk gemaakt om een iPad-app om te zetten naar een Mac-app. Het resultaat laat niet lang op zich wachten: iPad-apps als Asphalt 9: Legends, DC Universe, Jira, Triplt, Fender Play en Twitter zijn op korte termijn te vinden in de Mac App Store.