Terug naar MacBooks krijgen veel betere graphics, dankzij Intel en AMD
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

MacBooks krijgen veel betere graphics, dankzij Intel en AMD

Door Sven Lamers7 november 2017 09:562 min. leestijd0

Het lijkt wel nieuws uit een alternatieve realiteit. Intel en AMD, de twee aartsvijanden op de processormarkt, hebben een samenwerking aangekondigd. De Intel-processors van volgend jaar krijgen een geïntegreerde grafische kaart van AMD. En dat is uitstekend nieuws voor de Mac! Bijna alle Mac-modellen (behalve de allerduurste) maken namelijk gebruik van een Intel-processor met daarin een geïntegreerde grafische kaart. Met de geïntegreerde kaarten van Intel is in principe niets mis, maar AMD heeft veel meer expertise op dat gebied.

Intel AMD chip

Snel genoeg voor de nieuwste games

Volgens AMD Vice President Scott Herkelmann zijn de 3D-prestaties van de geïntegreerde chips goed genoeg voor de nieuwste games. Ook met designprogramma’s zoals AutoCAD hebben de chips geen problemen. Echte benchmarks werden nog niet gepubliceerd, maar aangezien AMD op dit moment de beste grafische kaarten maakt, willen we deze stelling wel geloven.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

De techniek erin

Het meest bijzondere aan de nieuwe grafische chips is het gebruik van het grafische geheugen HBM2. Deze opslagchips worden gestapeld, zodat ze minder ruimte innemen op het moederbord. Apple zal hier heel blij mee zijn, omdat het op die manier nog kleinere moederborden, en dus grotere accu’s in de MacBooks, kan gebruiken.

Intel heeft voor het HBM2-geheugen een nieuw framework ontwikkeld om informatie tussen de processor en de grafische unit uit te wisselen. Op die manier kan er gemakkelijk geschakeld worden tussen de twee. Bij een 3D-game wordt de grafische unit gebruikt, terwijl bij simpel browsen alleen de processor wordt belast. Bij het schakelen tussen de twee ontstaan geen vertragingen.

Release in 2018

De eerste processor moet al begin 2018 op de markt komen, daarna mogen fabrikanten zoals Apple hem inbouwen. Op zijn vroegst verwachten we Macs met dergelijke chips in het voorjaar van 2018, waarschijnlijker is echter een release in de zomer of in het najaar. Hoe dan ook: dit is uitstekend nieuws voor mensen die 3D-applicaties op de Mac willen draaien, maar niet per se het duurste model willen kopen.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar